HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

10 éves felmérés a felsőoktatásban részt vevő fiatalok egészségi állapotáról – Franciaország

Minthogy a felsőoktatásban részt vevő fiatalok számos, esetenként súlyos betegség kockázatának vannak kitéve, Franciaország Orvosi kutatásokat folytató Országos Egészségügyi Intézete (INSERM) 30 ezer hallgató 10 éven át tartó follow up vizsgálatát indította el az i-SHARE projekt keretében.

Az i-SHARE elnevezésű projekt kohorsz-vizsgálat révén próbálja meg feltárni a hallgatók viselkedési formái és a betegségek megjelenése közötti kapcsolatot. Az INSERM által folytatott vizsgálat négy témakörre összpontosít:
- mentális egészség (depresszió, stressz, öngyilkossági kísérletek),
- kockázattal járó viselkedésformák (addikciók, autóvezetési stílus)
- a fiatal lányok migrénes fejfájása,
- a méhnyakrák vagy a meddőség kockázatát magukban hordozó fertőzések.

A tervek szerint 2011 szeptemberétől Bordeaux és Versailles-Saint-Quentin egyetemeinek első- és másodéves hallgatóit kérik fel a vizsgálatban való részvételre. A felmérésbe bevont hallgatók alapos orvosi vizsgálaton esnek át, majd számukra az általuk kedvelt kommunikációs módokon – SMS, e-mail, társasági háló - juttatják el az évente kitöltendő kérdőíveket.

Franciaországban első alkalommal kerül sor egy, az egyetemi hallgatók egészségi állapotát felmérő ilyen jellegű epidemiológiai vizsgálatra, bár az ebben az életkorban megnyilvánuló viselkedésformák hosszú távú hatást gyakorolhatnak az egészségre: kardiovaszkuláris, neurodegeneratív, valamint rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az i-SHARE kohorsz-tanulmány az egyike annak a 10 sikeres pályázatnak, melyek a 2010 júniusában meghirdetett „Cohortes” pályázati felhívásra beérkezett 44 pályázat közül összességében 200 millió EUR összegű támogatásban részesültek. (ZLL)

Forrás:
Elsa Maudet: L’Inserm va étudier la santé de 30 000 étudiants pendant dix ans. Viva Presse, 2011.01.26.
http://www.viva.presse.fr/L-Inserm-va-etudier-la-sante-de-30_14854.html
(letöltés dátuma: 2011.02.01.)

Megjelenés dátuma: 2011-02-01 15:14:41