HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek tartja az amerikai egészségügyi törvényt

Már a negyedik bíró határozott a reformtörvény alkotmányossága kérdésében, ezúttal a törvény ellenében.

Egy újabb szövetségi bíró hozott határozatot az egészségügyi törvény ellen, amely kötelezővé tenné az amerikai lakosok számára az egészségbiztosítás kötését. Ezzel 2-2 arányban kiegyenlítődött az alsófokú bíróságokon hozott döntések eredménye - a végső ítéletet a legfelsőbb bíróság hozza majd.

A döntést Roger Vinson floridai szövetségi bíró hozta, aki a decemberi Virginia állambeli szövetségi bíróval ellentétben arra a megállapításra jutott, hogy a biztosítási kötelezettség olyannyira kibogozhatatlanul össze van fonódva a reformtörvény más rendelkezéseivel, hogy alkotmányellenessége miatt az egész törvényt érvényteleníteni kell. A bíró szerint az eljárás eltarthat két évig is, a bírósági eljárásban az Obama kormányzatot az igazságügyi minisztérium képviseli.

A törvény által előírt biztosítási kötelezettség csak 2014-ben lép hatályba. Azonban számos új szabályozás már érvénybe lépett, pl. a biztosítók nem tagadhatják meg a fedezetet a már meglevő betegségben szenvedő gyermekektől, és megszűntették az életre szóló juttatások felső határát. Az államok már készülnek a Medicaid jogosultság kiszélesítésére és az egészségbiztosítási piacok 2014-es bevezetésére.

Az egészségügyi törvényt több oldalról támadják, amióta Obama elnök aláírta tavaly márciusban. A felperesek között találhatók kormányzók és ügyészek 26 államból (egy kivételével republikánusok), valamint a független vállalkozói szövetség (NFIB). Január óta 6 állam csatlakozott a perhez, miután republikánus ellenőrzés alá kerültek a novemberi választásokon.

A felperesek úgy tekintenek a biztosítási kötelezettségre, mint egy előzmény nélküli törekvésre, hogy szabályozzák az inaktivitást, mivel az embereket büntetnék azért, mert nem vásárolnak egy terméket. Az igazságügyi minisztérium jogászai szerint az egészségbiztosítás nem vásárlása önmagában egy aktív döntés, amely a biztosítás nélküli személyek ellátásának költségeit a kórházak, a kormányzatok és a magánbiztosítók felé mozdítja el.

Az Obama kormány szerint a biztosítás kötelezővé tétele nélkül a fogyasztók egyszerűen addig várnának a biztosítóhoz való feliratkozással, amíg megbetegednek, s ezzel aláásnák a kockázatközösség biztosítási matematikai megbízhatóságát és tönkretennék az egészségbiztosítási ipart. A biztosítási kötelezettség jogi és politikai problémai miatt néhány demokrata szenátor csatlakozott a republikánusokhoz alternatívák keresésében. (SZL)

Forrás:
Kevin Sack: Federal Judge Rules That Health Law Violates Constitution. http://www.nytimes.com/2011/02/01/us/01ruling.html (letöltés dátuma: 2011.02.01.)

Megjelenés dátuma: 2011-02-01 15:29:14