HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az alapellátás kibővítése Brazíliában a szükségtelen kórházi ellátás csökkenéséhez vezetett

A Health Affairs szakfolyóirat tanulmánya rámutatott az alapellátás kiszélesítésének kedvező hatására a krónikus betegségekből adódó hospitalizációban.

1994-ben Brazília elindította a világ legnagyobb alapellátási programját. A helyi közösségi rendelőkben végzett ellátást praxiscsoportok végzik, melyek legalább egy orvosból, egy ápolóból, egy asszisztensból és 4-6 közösségi dolgozóból állnak, akik otthoni viziteket és egészségfejlesztő tevékenységet végeznek. A csoportok földrajzi terület szerint nyújtanak ellátást, mindegyik kb. 3500 főből álló lakosságot szolgál ki.

Brazília állami egészségügyi rendszere (Sistema Único de Saude) egy decentralizált egészségügyi szolgáltatásokból álló hálózat, amely alapellátást, szakellátást és kórházi ellátást nyújt a teljes lakosság számára térítésmentesen. A rendszer a brazil alkotmány azon kitételét tükrözi, hogy az egészségügyi ellátás egyetemes jog és az állam felelősségi körébe tartozik. 1994-ben bevezetett háziorvosi program az alapellátás új modelljét képviseli, célja, hogy elérhető és átfogó szolgáltatásokat a nyújtson az emberek számára. Az ellátást koordinálják más szolgáltatásokkal, és a családok és közösségek kontextusában történik.

Az alapellátási program gyors növekedésnek indult az elmúlt évtizedben. 1999 és 2007 között a programban működő csoportok száma 4114-ről 29 ezer fölé emelkedett. Ugyanezen időszak alatt a programban résztvevők a brazil lakosság 9%-áról több mint 50%-ára növekedtek (99,4 millió lakos), ezért ez tekinthető a világ legnagyobb alapellátási programjának.

A tanulmány szerint 1999 és 2007 között az ambuláns ellátásra érzékeny krónikus betegségek, mint a kardiovaszkuláris megbetegedések, a stroke és az asztma kórházi felvételei statisztikailag jelentős arányban csökkentek. Azokban a régiókban, ahol magas volt az alapellátási programban való részvétel, a krónikus betegségek miatti kórházi felvétel 13%-kal volt alacsonyabb, mint ahol a programban való részvétel alacsony volt. Az eredmények azt sugallják, hogy a program javította az egészségügyi rendszer teljesítményét a potenciálisan elkerülhető hospitalizáció számának csökkentésével.

Brazília azon egészségpolitikai stratégiája, hogy az alapellátási programba invesztált, jelentős hasznot eredményezett. A program továbbfejlesztéséhez szükség van még néhány intézkedésre, ezek közt megemlíthető az egészségügyi adatok minőségének javítása, az ellátás elérhetőségének és minőségének problémáira való válaszadás, a kórházi felvételek további csökkentése az elkerülhető és megelőzhető betegségek terén. Ha ezen cselekvések megvalósulnak, tovább javulhat a brazil egészségügyi rendszer hatékonysága és az emberek életének minősége. (SZL)

Forrás:
James Macinko et al.: Major Expansion Of Primary Care In Brazil Linked To Decline In Unnecessary Hospitalization. Health Affairs, December 2010. Vol. 29, Iss. 12.

Megjelenés dátuma: 2011-02-04 10:32:45