HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A brit kormány döntése a gyógyszerhelyettesítés bevezetése ellen

A brit kormány úgy határozott, hogy nem valósítja meg a gyógyszerek generikus helyettesítését irányzó javaslatát.

A döntés a gyógyszerár-szabályozási rendszer fejlesztése céljából indított konzultációt követően történt, amelyben javasolták a gyógyszerhelyettesítés megvalósítását az alapellátásban. A konzultáció előirányzata szerint lehetővé kellett volna tenni az originál gyógyszerek generikus formában történő kiadását, amennyiben ehhez hozzájárul a vényt felíró orvos.

A szakmai konzultáció elindítását az NHS számára befolyó költség-megtakarítások ösztönözték, amelyek a védjegyes gyógyszerek többletköltségéből erednének. A helyettesítés révén a gyógyszerész az olcsóbb generikus gyógyszert is kiadhatná, ha ez nem veszélyezteti a beteg egészségét. Emellett a generikus gyógyszerfelírás lehetővé tenné az egészségügyi szakemberek számára, hogy jobban figyelemmel kísérjék a betegek kezelési folyamatát, mivel a generikus név jobban meghatározza a gyógyszer hatásának indikációját. Ez csökkentené egy másik, ellenjavallott gyógyszer felírásának potenciális veszélyét, vagy ugyanazon gyógyszer felírásának duplikációját.

A kormány a konzultációra adott válaszában kifejti, hogy nem alakult ki egyértelmű konszenzus a témát illetően, így nem lépnek tovább a gyógyszerhelyettesítési javaslattal. A válaszadók azon a véleményen voltak, hogy a generikus helyettesítés veszélyt jelent a betegek biztonságára. Az intézkedéssel ezek az aggodalmak megjelennének a betegellátásban és befolyással lennének a szakemberek munkaterhére. A konzultáció nem állapította meg egyértelműen a generikus helyettesítés költséghatékonyságát sem. Azt is kifogásolták, hogy az erőfeszítés mértéke nincs összhangban a potenciális nyereséggel.

Az egészségügyi minisztérium nyilatkozatában kifejtette, hogy bár a generikus gyógyszerek értékes megtakarításokat eredményezhetnek, egy országos generikus program elfogadása korlátozó hatással lenne. (SZL)

Forrás:
UK: Government decides against generic substitution of medicines. Eurohealth, Volume 16, Number 3, 2010.

Megjelenés dátuma: 2011-02-08 13:49:21