HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Egészségügyi törvénymódosítások Szlovákiában

A szlovák parlament 2011. február 2-án jóváhagyta az egészségbiztosítókról szóló törvény módosítását, megváltoztatva ezzel a köztársasági elnök vétóját. Így a törvény áprilisban lép érvénybe, egyes szabályozások az év későbbi szakaszában fokozatosan kerülnek bevezetésre.

A törvénymódosítás megszünteti a szakorvosi beutalók kötelezettségét, előírja az állami kórházak részvénytársaságokká alakulását, bevezeti az idősek és a rokkantak részére a gyógyszertérítési védőlimitet, korszerűsíti az egészségbiztosítók működését.

Ugyanakkor a parlament egyetértett a köztársasági elnöknek a gyógyszertárak hűség kedvezmény-rendszerére és pontosítására vonatkozó javaslatával, amely szerint ezt kivonják a törvényből, illetve más, erre illetékes törvényben érvényesítik.

A törvény fontosabb változásai

2011. április 1-jétől megszűnik a kötelező szakorvosi beutaló. A betegeknek nem kell a szakorvos felkeresését megelőzően jelentkezni a beutaló miatt a háziorvosnál, amennyiben azt nem tartják előnyösnek. Emellett a háziorvosnak a továbbiakban is lehetősége lesz arra, hogy tájékoztassa a szakorvost a betegek egészségi állapotáról és a szükséges kezelésekről.

Szintén április 1-jétől védőlimitet vezetnek be az idősek és a rokkantak gyógyszertérítésében.
Megszabják a gyógyszerek térítésének felső határát: az időskorúak maximálisan 45 eurót, a rokkantak pedig 30 eurót fizetnek a receptekért negyedévenként. Az ezen felüli díjakat az egészségbiztosító állja. A védőlimitbe azonban beszámítják a legolcsóbb gyógyszereket is.

A törvény előírja az állami kórházak részvénytársaságokká alakítását, amelyet az év végéig (legkésőbb 2012. június 30-áig) kell elvégezni. Az Egészségügyi Minisztérium engedélyezi a non profit egészségügyi intézmények átalakítását is. A részvénytársaságok alapítója és 100%-os részvényese az állam lesz, amelyet az illetékes minisztériumok (egészségügyi, honvédelmi, közlekedési) képviselik.

Változások lesznek az egészségbiztosítók működése terén is. Szigorítják a fizetőképesség értékelését. Az egészségügyi ellátás szolgáltatóival kötött szerződéseket közzéteszik az interneten. Erősíteni fogják az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) függetlenségét, a kormány indoklás nélkül nem válthatja le az elnököt. A törvénymódosítás tartalmazza a DRG térítési rendszer bevezetéséhez szükséges intézkedéseket is. Az ÚDZS új hatásköröket kap a diagnózis-terápiai osztályozási rendszer kialakításában és a DRG finanszírozási rendszer bevezetéséhez szükséges adatok gyűjtésében. (VM)


Forrás: Webnoviny.sk., 2011. 02. 02.
TASR, 2011. 02. 02.
SME. 2011. 02. 03.


Megjelenés dátuma: 2011-02-09 16:24:13