HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Szlovákia: Az alkotmánybíróság döntött az egészségbiztosítók nyeresége felhasználásának jogosságáról

Az alkotmánybíróság 2011. január 26-án döntést hozott arról, hogy a 2004.évi egészségbiztosításról szóló törvény 2007. évi módosítása, amely meghatározza a nyereség felhasználásnak tiltását, alkotmányellenes. Ugyanakkor rendelkezett a törvényben az egészségbiztosítók számára a nyereség-felhasználás jogának visszaállításáról.

A 2007. évi törvénymódosítás előírta, hogy az egészségbiztosítók kötelesek az általános egészségbiztosításból származó nyereségüket kizárólag az egészségügyi ellátás rendszerébe visszaforgatni. Az ellenzéki képviselők csoportja 2008-ban javaslatot tett a nyereségtiltás alkotmányellenességének a megállapítására. Kifogásolták, hogy az egészségbiztosítóknak a nyereségükről való döntés megvonása megengedhetetlen beavatkozást jelent a vállalkozás- és tulajdonjogba, és ellenkezik az EU-jogszabályokkal is. Ezt a kifogást az alkotmánybíróság jóváhagyta, és megbízta a parlamentet a törvény alkotmánnyal összhangba-hozatalával. A törvényben vissza kell állítani az egészségbiztosítók számára a nyereség felhasználásának jogát, azonban ezt szigorú feltételekhez kötik.

A szabályozás részleteinek a kidolgozása az Egészségügyi Minisztérium irányításával folyamatban van. A miniszter szerint az egészségbiztosítóknak a nyereséget főleg a kiegészítő biztosításból kellene képezniük. Feltételhez kötik többek között azt is, hogy technikai tartalékot kell biztosítani a várólistára kerülő betegek számára. A szabályozás összefügg a finanszírozási rendszer korszerűsítésével.

Az Egészségügyi Minisztérium az egészségügy finanszírozási forrásainak bővítése céljából egy új pillér bevezetését tervezi, amely érdekében intenzív tárgyalásokat kezdenek a politikusokkal és az egészségbiztosítókkal. Az új pillér lényege, hogy a betegek a standardon felüli (általános egészségbiztosításból nem térített) szolgáltatásokért külön fizetnének, s erre a célra kiegészítő egészségbiztosítást alakítanak ki. A szakmai vélemények szerint a megfelelő egészségbiztosítási forma kiválasztásánál elsősorban a betegek érdekeit kell figyelembe venni. (VM)

Forrás: Zdravotnícke noviny, 2011/5, (2011.02. 03.)
Hospodárske noviny, 2011. 02. 04. - 02. 09.
Pravda, 2011. 02. 09.

Megjelenés dátuma: 2011-02-11 08:51:59