HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Reformtervek Szlovákia gyógyszerpolitikájában

Szlovákia Egészségügyi Minisztériuma változásokat tervez a gyógyszerpolitika terén. A cél a gyógyszerkiadások növekedésének fokozatos lépésekkel történő lassítása, oly módon, hogy elkerülhető legyen az egészségi állapot romlása, ugyanakkor biztosítható legyen a gyógyítás ésszerűsítése és megfelelő hatékonysága.

Ennek megfelelően új szabályozás kerül bevezetésre. A gyógyszertörvény 2011. október 1-jén, az általános egészségbiztosításból fedezett ellátás mértékéről szóló törvény módosítása pedig augusztus l-jén lépne érvénybe.

A minisztérium előkészítette a gyógyszerpolitika új eszközeit, és a jelenleginél szigorúbb kritériumok bevezetését. A reform célkitűzése, hogy a gyógyszerkiadások növekedési üteme ne haladja meg az összes egészségügyi kiadás növekedését.

2011 végéig 183 millió euró megtakarítással számolnak, amelyet visszaforgatnak az általános egészségbiztosítás térítési rendszerébe. A gyógyszerkiadások csökkentésének eszközei között szerepel a referencia ár-rendszer szigorítása, amellyel 75 millió euró megtakarítást terveznek, továbbá a gyógyszerek gazdasági-farmakológiai értékelése, a generikumok bevezetésének felgyorsítása, az egészségbiztosítók revíziós tevékenysége. (VM)

Forrás: http://www.health.gov.sk - 2011. 02. 02.
TASR, 2011. 02. 01. - 02. 06.


Megjelenés dátuma: 2011-02-17 11:14:11