HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Spanyolországban szigorodnak a gyógyszerfelírás szabályai

Spanyolországban 2011-től az orvosok - kezdetben 25 gyógyszer esetében - pontos tabletta szám szerint rendelhetnek gyógyszert.

A gyógyszergyártóknak fokozatosan át kell állniuk a kiszerelésekben azokra formákra, amelyekben a csomagban illetve dobozban lévő tabletták száma megfelel az általában rendelt mennyiségeknek. A betegek így csak annyi tablettát kapnak, amennyire a kezeléshez szükségük van. Ezzel a változtatással is a spanyol állam gyógyszerkiadásainak csökkentését célozzák. A gyógyszerkiadások 2009-ben 12,5 milliárd eurót tettek ki, az egészségügyi miniszter 300 millió euró megtakarítást remél a jövőben évente.

2010 decemberében a generikus gyógyszerek ösztönzésére is kampányt indítottak. A kampány célja a generikus gyógyszerek arculatának (elfogadottságának) javítása a lakosság körében, és a generikus gyógyszerek használatának ösztönzése. A kampányban részt vesznek a közforgalmú gyógyszertárak is, az orvosok számára pedig a generikus gyógyszerekkel kapcsolatos képzéseket szerveznek.

Változik az alkalmazott referenciaár rendszere is. Eddig a referenciaár a csoport átlagárára alapult, a jövőben a gyógyszercsoportok legolcsóbb gyógyszerének árát veszik alapul. A referenciárnál drágább gyógyszerek esetében a különbséget a beteg fizeti, vagy generikus verzióval helyettesíthetők. (BI)

Forrás:
Spain: Stricter rules on prescribing, Eurohealth Vol 16 No 3
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/129436/Eurohealth16_3.pdf

Megjelenés dátuma: 2011-02-17 12:21:29