HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

A cseh kormány megegyezésre jutott a tiltakozó orvosokkal

2011. február 17-én véget ért a cseh kórházi orvosok tiltakozó akciója, miután az egészségügyi miniszter és az orvosi szakszervezet vezetője megegyeztek a feltételekben, és erről közös memorandumot írtak alá.

Az egészségügyi tárca kötelezte magát arra, hogy a jövőben emelkedni fognak a kórházi orvosok fizetései, és a szükséges eszközöket az egészségügyi reformokkal összhangban fogják biztosítani. Martin Engel szakszervezeti vezető hivatalosan befejezettnek nyilvánította a tiltakozó akciót, és felszólította az orvosokat, hogy vonják vissza felmondásukat, és térjenek vissza munkahelyükre. Leoš Heger egészségügyi miniszter közölte, hogy a kormány egyetért a megállapodással, s garantálni fogja annak teljesítését.

Az egészségügyben kialakult krízishelyzet, amely társadalmi feszültséget váltott ki Csehországban ezzel lezárult. Eredetileg 3800 orvos (a kórházi orvosok egynegyede) mondta fel szerződését, így a felmondási időt lejártával, március 1-től súlyos gondok léptek volna elő az egészségügyi ellátás biztosításában. A cseh orvosok jelentős része külföldi munkavállalást fontolgatott, illetve azt, hogy a jövőben magánpraxist fog folytatni. Az ellátás hozzáférhetőségének veszélye miatt többször összeült az ország biztonsági tanácsa is.

Kompromisszum született arról, hogy az orvosok összes követelését fokozatosan teljesítik. 2011-ben kétmilliárd koronával emelik a kórházi orvosok bérköltség-alapját. A miniszter saját hatáskörében olyan utasítást adott ki, hogy áprilistól a fiatal kórházi orvosok havi alapbérét 5000, míg az idősebbekét mintegy 8000 koronával emeljék. Az orvosok átlagfizetése havi 60 ezer koronára emelkedik, ami 12-14 ezerrel több a mai orvosi átlagbéreknél. 2012-13-ban további 10-15%-os béremelések lesznek, és 2013-ban érhetik el a célzott összeget, ami az átlagbér másfél-háromszorosát jelenti.

A miniszter nyilvános ígéretet is tett a reformok beindítására, és leszögezte, hogy a bérek emelésére csak a reformmal lehet fedezetet teremteni (szigorú megtakarítások a beruházások terén, kórházak struktúra átalakítása, ágycsökkentés, az egészségbiztosítók térítési rendszerének reformja, az ápolónők szerepének erősítése stb.). Az orvosoknak felajánlotta a reformokban, a korrupció elleni intézkedésekben való közreműködés lehetőségét. A kórházak nagy része pozitíven áll hozzá az orvosok feltételeinek a biztosításához.

A Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosok „Köszönjük, távozunk“ akciója az eddigi legnagyobb megmozdulás, amely a cseh egészségügy reformja érdekében történt. Vonatkozik ez elsősorban egy olyan rend megteremtésére, amely biztosítja a társadalmi-gazdasági törvényszerűséget, a megfelelő munkaköri szabályokat az EU irányelvek figyelembevételével.

A Cseh Egészségbiztosítók Szövetségének elnöke a béremelés biztosításánál sokkal fontosabbnak tartja az ezzel összefüggő szisztematikus reformlépések realizálását. Egyszeri financiális injekcióra az egészségügyben már többször volt példa, és a tapasztalatok szerint ezek csak rövid időre szóltak, és a bérezési problémák időbeni eltolódását jelentették. A mostani megegyezés megnyitja a lehetőséget a konstruktív átalakítás megkezdéséhez. (VM)

Forrás: http://www.mzcr.cz - 2011. 02. 16. – 02. 17.
TASR, Hospodárske noviny, 2011. 02. 17.
ZDN.cz. – 2011. 02.15. – 02. 18.
EURO, 2011, 02. 07.
EU 15, 2011. 02. 02.

Megjelenés dátuma: 2011-02-21 09:39:45