HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Leépítés az NHS-ben - 50 ezer állás szűnhet meg

A brit koalíciós kormány választási kampányában meghirdetett elveivel ellentétben számos munkahely elvesztésével lehet számolni az NHS-ben.

A szakszervezetek által finanszírozott False Economy webhely felmérése szerint 50 ezer állás szűnik meg az NHS-ben annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátó trösztök véghez vihessék az előirányzott 20 milliárd font összegű megtakarítást. A felmérés naprakész képet nyújt a megtakarítások hatásáról, miszerint egyedül Angliában 24 ezer kórházi munkahely vész el, további 10 ezer munkahely szűnik meg az alapellátási trösztökben és 6 ezer a mentális egészségügyi trösztökben. Az elbocsátottak között lesznek orvosok, ápolók és adminisztratív dolgozók. Mindez ellentmond a kormány azon ígéretének, hogy oltalma alá helyezi az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

Az állami szektor kiadáscsökkentése ellen kampányoló False Economy az információkhoz való szabad hozzáférés nevében kérelemmel fordult az NHS-hez az elkövetkezendő négy évben beálló munkaerő leépítés ügyében. Bár a válaszok közül néhány csak javaslatként fogalmazódott meg, a munkahely megszűnések mértékét illetően nem merültek fel kétségek.

A veszteség főleg Angliában ad okot aggodalomra, ahol az NHS 20 milliárd font hatékonysági megtakarításért küzd, miközben átalakításon megy keresztül a kormány radikális, szabadpiaci javaslatai révén. Észak-Írországban idén 2200 állás szűnik meg, az elkövetkezendő négy évben pedig további 4400.

Az orvosszövetségek szerint a munkaerő leépítése téves gazdaságot (false economy) fejez ki. A British Medical Association úgy véli, hogy még a háttérben dolgozó személyzet csökkentése is hatással van a klinikai alkalmazottakra, akik kénytelenek átvállalni az adminisztratív terheket. A brit ápolók szövetsége (Royal College of Nursing) szerint a számadatok megerősítették a legrosszabb félelmeiket - még novemberben úgy számoltak, hogy az Egyesült Királyságban 27 ezer állás fog megszűnni. Bár tudatában vannak, hogy a legtöbb ellátó tröszt pénzügyi nehézségekkel küzd, a munkahelyek és szolgáltatások csökkentése nem megoldás a problémákra.

A Munkáspárt igyekezett gyorsan tőkét kovácsolni a munkahely megszűntetésekből és kérdőre vonta a Tory pártot az egészségügyi szolgáltatások kezelése kapcsán. John Healey a Munkáspárt árnyék egészségügyi minisztere szerint a kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az NHS-re az igen költséges átszervezéssel és azzal, hogy megszegi a miniszterelnök ígéretét, miszerint az NHS valós értékű finanszírozása növekedni fog. (SZL)

Forrás:
Randeep Ramesh: NHS to lose 50,000 jobs, including doctors and nurses. Guardian, http://www.guardian.co.uk/society/2011/feb/23/nhs-to-lose-50000-jobs (letöltés dátuma: 2011.02.23.)

Megjelenés dátuma: 2011-02-23 14:44:58