HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

  - Arhívált tartalom! - 

Új elvárásoknak megfelelő új egészségügyi szakmák - Franciaország

Franciaországban, a munka- és az oktatásügyi minisztérium felkérésére jelentés készült az „új egészségügyi szakmák” kialakításával kapcsolatos tervekről.

2011. február 2-án, Laurent Hénart országgyűlési képviselő és munkatársai indítványtervezetet nyújtottak be az orvosok és a paramedikális dolgozók (nővérek, kineziterapeuták) tevékenysége között kialakítandó új egészségügyi munkaterületekről.

Az orvosok és a paramedikális dolgozók tevékenységét áthidaló új foglalkozások létrejöttével olyan elvárásoknak lehetne megfelelni, melyeket a lakosság elöregedése, a krónikus betegségek egyre gyakoribbá válása és a növekvő orvoshiány idéz elő. Az új munkaterületek ellátására az egyetemek mesterképzés keretében készítenék fel a jelölteket.

Az új besorolás szerint dolgozó szakemberek a továbbiakban elláthatnának bizonyos orvosi feladatokat (gyógyszerrendelés megismétlése, vizsgálatokra való beutalás, helyi érzéstelenítés alkalmazása, stb.).

A jelentés országos protokollok előírását tartaná célszerűnek annak meghatározásához, hogy az új szakemberek milyen orvosi feladatokat láthatnának el. A prioritásként kijelölt területek: a geriátria, a krónikus betegek ellátása, a rák kezelése, a függőséggel kapcsolatos problémák és a sürgősségi ellátás.

Az újszerű szakmai tevékenység kiértékelésére már ez évtől kezdve kísérleti programokat fognak indítani az országban, és ezzel kívánják folytatni a „Kórház, a betegek, az egészség és a térségek” elnevezésű kórháztörvény által 2009 júliusában bevezetett helyi együttműködési megállapodások gyakorlatát.

A jelentés készítői szerint az új feladatkört ellátó szakemberek két éven belül elkezdhetik működésüket, bár fennáll a kockázata annak, hogy az orvosok konkurenciát látnak tevékenységükben. (ZLL)

Forrás:
Santé: de nouveaux métiers pour de nouveaux besoins? Vie publique, 2011.02.04.
http://www.vie-publique.fr/actualite/alaune/sante-nouveaux-metiers-pour-nouveaux-besoins.html
(letöltés dátuma: 2011.02.23.)

Megjelenés dátuma: 2011-02-23 16:05:58