HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Szerződéskötés a Regionális Egészségügyi Hatóságokkal – Franciaország

Xavier Bertand, munka-, foglalkoztatás- és egészségügyi miniszter és Roselyne Bachelot-Narquin szolidaritásért és társadalmi kohézióért felelős miniszter február 8-án kézjegyükkel látták el az országuk regionális egészségügyi hatóságainak (ARS) jövőbeli feladatait tartalmazó dokumentumokat.

A több évre szóló megállapodások Franciaország 26 regionális egészségügyi hatósága számára jelölnek ki célkitűzéseket, és ezek megvalósításának módját is tartalmazzák.

A szerződések, melyek megkötését már a „Kórház, a betegek, az egészség és a térségek” elnevezésű 2009. július 21-i törvény is szorgalmazta, 2013-ig határozzák meg az ARS-ek kiemelten kezelendő feladatait. A hónap elején írásba foglalt megállapodásokat az ARS-ek vezetése, a minisztériumi vezetők, az egészségbiztosítók és a CNSA (az Autonómiáért való Szolidaritásvállalás Országos Alapja) között előzetesen lefolytatott egyeztető tárgyalások előzték meg. A kedvező elbírálás nyomán írásba foglaltak szerint az ARS-ek három kiemelt feladata:
- a jó egészségben eltöltendő életévek számának növelése,
- az egészség mint egyetemes jog szem előtt tartása,
- színvonalas, mindenki számára elérhető és hatékony egészségügyi rendszer kialakítása.

Ezek a feladatok további célkitűzésekre tagolódnak, pl. a népegészségügyi ellenőrzés hatékonyságának növelése, az egészséggel kapcsolatos térségi és szociális egyenlőtlenségek csökkentése, az ügyeleti ellátás jobb megszervezése ...)

Minden célkitűzéshez országos vagy regionális szintű indikátorok kapcsolódnak. Az átfogóbb érvényű indikátorok között vannak, amelyek prioritást élvező területeket képviselnek, így pl. az emlőrák-szűrésben való részvétel előmozdítása, az idősek és a fogyatékossággal élők intézményi ellátottságának egyenletesebbé tétele, az ambuláns sebészet gyakorlatának kiterjesztése, stb.

A szerződések tartalmában - az év során elkészítendő térségi projektek eredményeinek figyelembevételével - még módosítások várhatóak. (ZLL)

Forrás:
Signature des contrats pluriannuels d’objectifs et de moyens (CPOM). Ministère du Travail, de l’Emploi et de la Santé, 2011.02.21.
http://www.travail-emploi-sante.gouv.fr/actualite-presse,42/communiques,95/signature-des-contrats,13088.html#top
(letöltés dátuma: 2011.02.24.)

Megjelenés dátuma: 2011-02-25 10:36:00