HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

A dohányzás törvényi szabályozása az Európai Unió tagországaiban és a dohányzás korlátozására irányuló törvények hatásai

A dohányzás az elkerülhető halálozások egyik legfőbb okozója. Az aktív és passzív dohányzás visszaszorítására irányuló politikák hatásai bizonyítottak.

A zárt légterű nyilvános helyeken a dohányzás törvényi tiltása bizonyítottan csökkenti a passzív dohányzásnak való kitettséget, ennek következtében a korábban dohányzó helyeken dolgozók légzőszervi és szenzoros problémáinak előfordulását, a szívinfarktus gyakoriságát. Kedvező hatással van a dohányzásról való leszokásra, az elszívott cigaretta mennyiségének csökkenésére. Csökkenti a dohányzásnak felróható egészségügyi kiadásokat, miközben nincs lényeges negatív hatásuk a vendéglátóipar üzleti eredményeire. A makrogazdaságban a bevételkiesések (jövedéki adó stb.) a dohányzás okozta kiadások (pl. egészségügyi költségek) csökkenésével, az egészségesebb társadalom előnyeivel, a fogyasztás más területre történő áthelyeződésével kompenzálódnak.

Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának tanulmánya a kapcsolt fájlban olvasható.

Megjelenés dátuma: 2011-03-01 09:21:08