HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

A telematika alkalmazása 30 ország kórházaiban

Az Európai Egészségügyi és Kórházszövetség (European Hospital and Healthcare Federation – HOPE) felkérést kapott az Európai Bizottság Informatikai és Médiaügyi Társaságának főigazgatóságától, hogy értékelést végezzen a Deloitte tanácsadó és az Ipsos-Belgium közvéleménykutató intézet által a tele-egészség szolgáltatásainak fejlesztésére vonatkozó vizsgálat legújabb eredményeiről.

A 2010-ben végzett vizsgálat keretében az Európai Bizottság első alkalommal kezdeményezett 30 országra kiterjedő – a 27 tagország, Horvátország, Izland és Norvégia –átfogó felmérést a tele-egészség kórházi alkalmazására vonatkozóan.

Az aktív ellátást nyújtó kórházak kommunikációs és orvosigazgatóinak bevonásával végzett felmérés a következő kérdésekre keresett választ:
- a kórházakban milyen infrastruktúra áll rendelkezésre a tele- egészség alkalmazásához,
- melyek a beruházások szempontjából prioritást élvező területek,
- milyen tényezők gyakorolnak hatást a tele-egészség fejlődésére.

Az eredmények, melyek hamarosan mindenki számára elérhetővé válnak, gyors előrehaladást jeleznek a következő területeken: elektronikus kapcsolattartás, videokonferenciák, a papír alapú orvosi dokumentáció felváltása, a számítógépes időpont-egyeztetés, valamint a leletek, a kommunikációs rendszerek, a kutatási eredmények és a megrendelések archiválása.

Ezzel szemben az elektronikus gyógyszerrendelés, a betegek állapotának nyomon követése telemedicina segítségével és az egészségügyi vonatkozású számítógépes adatcsere a szolgáltatók, az intézmények és az országok között – még további fejlesztésre vár. (ZLL)

Forrás:
Société de l’information – „Évaluation de la e-santé dans les hôpitaux”. Fédération Hospitalière de France, 2011.02.16.
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe-International/Programmes-et-projets-europeens/Societe-de-l-information-Evaluation-de-la-e-sante-dans-les-hopitaux
(letöltés dátuma: 2011.03.01.)

Megjelenés dátuma: 2011-03-01 14:01:37