HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

Országos egészségügyi jelentések az USA-ban

Az amerikai egészségügy minősége kis mértékben, de folyamatosan javul, azonban az ellátáshoz való hozzáférés még javulásra szorul.

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának kutatóintézete, az Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) elkészítette 2010-es jelentését az ország egészségügyének minőségéről (National Healthcare Quality Report) és egyenlőtlenségeiről (National Healthcare Disparities Report). A jelentések szerint az egészségügy minősége folyamatos javulást mutat, bár mértéke lassú, évente kb. 2,3 százalék.

A kongresszus megbízásából készült jelentések az ország egészségügyének minőségét mérik több mint 200 indikátor alapján. A minőség-indikátorok a következő kategóriák szerint vannak csoportosítva: az egészségügyi ellátás eredményessége, betegbiztonság, betegközpontúság, az ellátás koordinációja, hatékonyság, az egészségügyi rendszer infrastruktúrája, elérhetőség.

Az egészségügy minőségében több területen is tapasztalható javulás, főképpen az akut betegségek és sérülések kezelésével kapcsolatos mutatókban. Szerény javulás látható a szűrés és az immunizálás terén, de nem történt javulás az életmód változtatás mértékeiben, mint az elhízás, a dohányzás és a kábítószer fogyasztás.

A jelentések szerint az ellátás minőségében fennálló egyenlőtlenségek közül kevésben látható csökkenés, míg az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségei majdhogynem stagnálnak. A legfőbb indikátorok 40 százalékában a feketék, az indiánok és az alaszkai őslakók a fehéreknél rosszabb ellátásban részesültek. A spanyol ajkú lakosság a legfőbb indikátorok 60 százalékában rosszabb ellátásban részesült mint a fehér lakosság. Országos szinten az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés 22 mértékéből 60 százalék mutatott javulást és 40 százalék lett rosszabb.

Az AHRQ 2003 óta minden évben készít jelentéseket az egészségügy minőségéről és egyenlőtlenségeiről. A National Healthcare Quality Report az egészségügyi rendszert minőségi mutatókon keresztül követi nyomon, a National Healthcare Disparities Report az egészségügy minőségét és elérhetőségét összegzi a különböző faji, etnikai és jövedelem csoportok között. (SZL)

Forrás:
Health Care Quality Still Improving Slowly, But Disparities And Gaps In Access To Care Persist. Agency for Healthcare Research and Quality, http://www.ahrq.gov/news/press/pr2011/qrdr10pr.htm (letöltés dátuma: 2011.03.01.)

Jelentések:
2010 National Healthcare Quality & Disparities Reports
http://www.ahrq.gov/qual/qrdr10.htm

Megjelenés dátuma: 2011-03-03 13:23:22