HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Az idősek és a fogyatékossággal élők otthoni ellátását támogató I2 Home Projekt

2011. január 6-án, az Európai Bizottság közzétette annak a kutatási projektnek az eredményeit, mely számítástechnikai alkalmazásokat készített elő az idősek és a fogyatékossággal élők mindennapjainak megkönnyítésére.

Egy, az Európai Bizottság által nyújtott 2,7 millió eurós támogatás segítségével, cseh, német, lengyel, spanyol és svéd kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek révén az idősek és a fogyatékossággal élők számára lehetővé válik a lakásukban található elektromos berendezések kezelése mobil telefonjuk vagy más távirányító berendezések révén.

Az idős, a látáskárosult vagy a kognitív problémákkal élő emberek számára függetlenséget és emberi méltóságot biztosító új technológiák alkalmazása az egyike az Európai Bizottság napirendjén 2010 májusa óta szereplő kulcsfontosságú célkitűzéseknek.

Az Európai Bizottság által finanszírozott I2Home projekt egy egyszerűen kezelhető, személyre szabott, univerzális távirányító felületet alakított ki. Az interface, mely a távvezérlésű technológiákat a látássérültek, a kognitív problémákkal küzdők és az idősek igényeihez igazítja, a jelenleg érvényben lévő, illetve a már
bevezetés alatt álló normákon alapul.

Az interface egy távvezérlő egységben, egy mobil telefonban, egy számítógépben vagy más készülékekben is elhelyezhető, és segítséget nyújt a fűtő- és klíma-berendezések üzemeltetéséhez, valamint egyéb elektromos háztartási berendezések alkalmazásához. A látássérültek számára az irányítást vizuális kontroll helyett auditív módszeren alapuló interface segíti. (ZLL)

Forrás:
Recherche – Projet I2 Home. Fédération Hospitalière de France, 2011.02.16.
http://www.fhf.fr/Informations-Hospitalieres/Dossiers/Europe-International/Programmes-et-projets-europeens/Recherche-Projet-I2Home
(letöltés dátuma: 2011.03.08.)

Megjelenés dátuma: 2011-03-08 15:48:55