HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

A brit háziorvosok nincsenek bizalommal az egészségügyi miniszter iránt

Egy Pulse felmérés szerint a GP-k több mint fele nem érez bizalmat Andrew Lansley egészségügyi miniszter iránt, aki a magánszektor bevonásával szeretné élénkíteni a versenyt az egészségügyben.

A felmérésben résztvevő háziorvosok 56 százalékának nincs bizalma a miniszter iránt, 37 százaléka csak valamennyire bízik benne és csak 7 százalék érez nagyfokú bizalmat. Andrew Lansley a háziorvosok egyre nagyobb ellenállásával kerül szembe, amit a privatizáció által érzett fenyegetettség idéz elő. A Brit Orvosszövetség hamarosan megtartandó képviselő találkozóján a GP vezetők a minisztert érintő bizalmatlansági indítványról fognak szavazni.

A felmérésre válaszoló GP-k közül csak 14 százalék támogatná az NHS piacot és a kormány azon terveit, hogy bármilyen készséges ellátóval együttműködik. A GP-k 46 százaléka támogatná azt az elképzelést, hogy a háziorvosok igazgassák az egészségügyi költségvetést és végezzék a szolgáltatások vásárlást, és 34 százaléka járul hozzá az alapellátó trösztök felszámolásához. Az NHS gyógyszerek és eljárások finanszírozásáról döntő NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) szerepének megszűntetését csak a GP-k 18 százaléka támogatja.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy a „bármilyen készséges ellátó” politikája már 2008-tól érvényben van és pusztán azt jelenti, hogy lehetővé teszi a betegek számára bármilyen ellátó választását, amely megfelel az NHS minőségi színvonalának és árainak. Ez a politika elősegíti az innovatív és válaszadó szolgáltatások növekedését, és hasznosnak bizonyul a betegek és az ellátók számára egyaránt. (SZL)

Forrás:
Ian Quinn: GPs have ‘no confidence’ in Andrew Lansley. Pulse Today, http://www.pulsetoday.co.uk/story.asp?sectioncode=23&storycode=4128691&c=2 (letöltés dátuma: 2011.03.03.)

Megjelenés dátuma: 2011-03-09 13:51:12