HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A visegrádi országok egészségügyi minisztereinek tárgyalása Szlovákiában

A visegrádi négyek (V4) országai egészségügyi minisztereinek találkozóját 2011. március 10 - 11-én rendezték meg Pozsonyban. A tanácskozás fő témája a gyógyszerpolitika volt, ezen belül hatóanyagok szerinti receptfelírás és a referencia árrendszer.

A gyógyszerpolitika az a terület, amely megoldásával mind a négy visegrádi ország egészségügye intenzíven foglalkozik, és az egyes országokban hasonló problémákra keresik a megoldást. A cél az, hogy a gyógyszerekre fordított kiadások mértékét és hatékonyságát összhangba kell hozni a betegek érdekeit szolgáló döntésekkel.

Annak ellenére, hogy az EU 27 országából 23-ban alkalmazzák a referencia árrendszert, nem áll rendelkezésre egységes gyógyszerár-adatbázis. Az egyes országokban individuális adatgyűjtési és adatfeldolgozási rendszer van érvényben. Elsősorban a gyógyszer-gyártók által előterjesztett adatokat használják.

Az együttműködés lehetőségeinek keresésénél abból a tényből kell kiindulni, hogy a referencia árrendszert a visegrádi országok mindegyikében alkalmazzák, és az EU egyes országaiban a gyógyszerárak összehasonlítása a jövőben egyszerűsödni fog. Megkezdődött az EURIPID projekt (egységes összehasonlító on-line gyógyszerár-adatbázis) bevezetése. A projektbe eddig 10 ország kapcsolódott be, a cél pedig az, hogy az összes EU tagország aktívan vegyen részt benne. A projekt célja a gyógyszerárak közös alakítása, s ezzel csökkentése is.

A tárgyalásokon egyértelműen hangsúlyozták, hogy jelenleg a referencia árrendszer a gyógyszerár-képzés hatékony és dinamikus módszere. (VM)

http://www.health.gov.sk/?tlacove-spravy&sprava=ministri-zdravotnictva-krajin-v4-rokovali-v-bratislave - 2011 . 03. 14.

Megjelenés dátuma: 2011-03-23 09:15:34