HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Szigorítják a szabályokat az NHS-t igénybe vevő külföldiek számára

A brit népegészségügyi miniszter egy kiegyensúlyozottabb díjazási rendszer létrehozását ígérte a külföldről egészségügyi ellátásra érkező látogatók számára, beleértve az egészségturizmus céljából érkezőket.

Az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium egy 2009-es konzultációt követően kezdte felülvizsgálni a külföldi látogatókra vonatkozó szabályokat, akik az NHS szolgáltatásait szeretnének igénybe venni. A kormány elfogadta a konzultáció javaslatait, azonban további intézkedéseket tart szükségesnek az NHS ellátás igazságosságának és megfizethetőségének megteremtése érdekében.

Mindkét minisztérium tervez lépéseket az ügy érdekében. A belügyminisztériumi intézkedések tartalmaznak egy ezer fontos korlátot: akik ennél nagyobb összeggel tartoznak az NHS-nek, azok nem jöhetnek az Egyesült Királyságba ellátásra. Az idén bevezetendő ezer fontos küszöb várhatóan lefedi az esedékes NHS tartózások 94 százalékát. Az egészségügyi turizmus csökkenését is elősegítő cselekvés betartatására az NHS információval fog szolgálni a határellenőrző hivatal (UK Border Agency) számára, hogy azonosítani tudják az adósokat az országba való belépésükkor.

Az egészségügyi minisztériumi intézkedések három pontban foglalhatók össze:
• Három hónapról hat hónapra terjesztik ki a brit lakosok számára a külföldön tartózkodás időtartamát anélkül, hogy elveszítenék a térítésmentes kórházi ellátásra való automatikus jogosultságukat
• A menedékjogot kérők számára lehetővé teszik, hogy mentesek legyenek a díjaktól (kivéve azok, akik nem kapták meg a menedékjogot és megtagadják a hazatérést)
• Térítésmentes kórházi ellátás kíséret nélküli gyermekek számára

Mindezen túl egyéb kérdéseket is felül kívánnak vizsgálni, mint bizonyos szolgáltatások díjainak menteségét érintő kritériumok, a kórházi ellátáson kívüli (pl. háziorvosi) szolgáltatások esetleges díjazása, a hatékonyság növelése az NHS-ben a jogosultság megállapítására, a vízumhoz kötött kötelező egészségbiztosítás bevezetésének kérdése. Az EU lakosok egészségügyhöz való hozzáférését külön jogszabályok tárgyalják, ezeket a minisztériumi intézkedések nem kívánják megváltoztatni. (SZL)

Forrás:
Tougher rules for overseas visitor access to NHS. Department of Health. http://www.dh.gov.uk/en/MediaCentre/Pressreleases/DH_125276 (letöltés dátuma: 2011.03.21.)

Megjelenés dátuma: 2011-04-01 14:06:35