HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A WHO 2011-es Világnapjának témája az antibiotikum-rezisztencia

Európa lakosságának egészségére egyre fokozódó veszélyt jelentenek az antibiotikum-rezisztens kórokozók, melyeknek ellenállóképességét növeli az antibiotikumok igen elterjedt, illetve indokolatlan használata. Minthogy a probléma sürgős megoldásra vár, a WHO 2011-es Világnapjának témájául tűzte ki az antibiotikum-rezisztenciával szembeni fellépést.

A WHO Európai Régiójában különös figyelem összpontosul az antibiotikum-rezisztenciára, mivel évente mintegy 25 ezerre tehető a jelenségnek tulajdonítható és főként egészségügyi környezetben bekövetkező halálozások száma. Új, hatékony gyógyszerek fejlesztése nélkül, az eddigiekben már leküzdhetővé vált betegségek újra végzetes kimenetelűek lehetnek. Az egészséget az utóbbi időben veszélyeztető tényezőre példa a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló tuberkulózis, melynek egy különösen nehezen kezelhető formája szintén terjed.

A WHO ezért felhívással fordul a döntéshozókhoz, a gyógyszereket rendelő szakemberekhez és a gyógyszeripar képviselőihöz, hogy tegyenek lépéseket az antibiotikumok felelős alkalmazása, monitorozása és a gyógyszerfogyasztás és ennek folytán a rezisztencia kialakulásának nyomon követése, valamint az új gyógyszerfejlesztések elősegítése érdekében.

A WHO régió-szerte akciókkal és kampányokkal kívánja felhívni a figyelmet az antibiotikumok túlzott és indokolatlan alkalmazására. Ennek keretében a WHO/Europe részt vesz a különböző fővárosok – Moszkva, Koppenhága, Róma és London – , valamint a franciaországi Strasbourg által rendezendő események szervezésében, és támogatást nyújt a kulcsfontosságú programokhoz. (ZLL)

Forrás:
World Health Day 2011 – Antibiotic resistance: No action today, no cure tomorrow. WHO Europe, 2011
http://www.euro.who.int/en/who-we-are/whd/world-health-day-2011-antibiotic-resistance-no-action-today,-no-cure-tomorrow
(letöltés dátuma:2011.04.11.)Megjelenés dátuma: 2011-04-11 14:45:17