HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Partnerség a betegekért az Egyesült Államokban

A kormány, a magán szektor és az egészségügyi ellátók között létesült partnerség (Partnership for Patients) biztonságosabbá teheti az ellátást és 50 milliárd dolláros megtakarítást hozhat.

Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter bejelentett egy új országos partnerséget, amely várhatóan 60 ezer élet megmentéséhez járul hozzá az elkövetkezendő három évben a betegellátásban megjelenő megelőzhető sérülések és komplikációk megszűntetésével. A partnerség 35 milliárd dollár megtakarítást is eredményezhet az ellátásban, ebből tíz milliárd dollár az idősek ellátásáért felelős Medicare programban. Az elkövetkezendő tíz évben a partnerség 50 milliárd dollárral csökkentheti a Medicare költségeket, emellett jelentős Medicaid megtakarítások is várhatók (szegények, rokkantak ellátása).

Az egészségügyi minisztérium a kórházak, orvosok, ápolók, betegek, családok és munkaadók együttműködésével kívánja csökkenteni a megelőzhető sérülések, balesetek és komplikációk eseteit, és ezzel javítani az ellátást és a betegek biztonságát. A partnerségi kezdeményezés elindításához a minisztérium egy milliárd dollárt fektet be az egészségügyi reformtörvény keretén belül (Affordable Care Act). Ebből az összegből jelenleg 500 millió dollár áll rendelkezésre a Community-based Care Transitions Program keretében, 500 millió dollár összegig pedig a Centers for Medicare & Medicaid Services Innovation Center alapjai szolgálnak majd a kórházban szerzett betegségek csökkentésére irányuló kísérleti projektek támogatására.

A partnerség a betegeket érhető károsodások valamennyi formáját meg kívánja célozni, kezdetben azonban kilenc típusú orvosi hibára és komplikációra összpontosít. Ezek közt található a nemkívánatos gyógyszerhatások, a felfekvéses fekély, a szülési komplikációk és a műtéti fertőzések. A CMS Innovation Center fogja támogatni a kórházakat a hatásos, evidencia alapú javítások véghez vitelében, hogy a megelőzhető sérüléseket helyi szinten vegyék célba. (SZL)

Forrás:
Partnership for patients to improve care and lower costs for Americans. Department of Health and Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2011pres/04/20110412a.html
(letöltés dátuma: 2011.04.14.)

Megjelenés dátuma: 2011-04-14 12:33:27