HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

EU-s jogszabály hatása az angliai háziorvosi szolgáltatás vásárlásra

A British Medical Journal cikke szerint az EU versenytörvénye megköveteli, hogy az angol egészségügyi szolgálat (NHS) európai pályáztatás útján vásároljon szolgáltatásokat.

Az angliai egészségügyi ellátásra korlátozóan hathat a versenyre és beszerzésre vonatkozó EU-s törvény, miszerint az Európai Unió egészére kiterjedő ajánlattevők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint egy helyi NHS ellátó. A cikk szerzői felteszik a kérdést, hogy vajon a brit kormány alaposan átgondolta-e az egészségügy átalakítását célzó fehérkönyv* lehetséges hatásait, különösképpen annak a "bármilyen készséges ellátó" feltételét. Az "Any Willing Provider" modell elősegíti az ellátók klinikai akkreditálását, akik így formális pályáztatás nélkül nyújthatnak szolgáltatásokat a betegek szabad választásának kielégítésére.

A fehérkönyv értelmében az NHS szolgáltatások vásárlása a háziorvosi csoportok feladata lesz, amit 2013-ra 500 háziorvosi konzorcium létrehozásával valósítanak meg. A tervezett GP szolgáltatás vásárlási modellt párhuzamba vonták az 1990-es évek alapkezelő és teljes vásárlási modelljeivel, azonban a szabályozási környezet azóta teljesen megváltozott. A szerzők szerint az NHS 20 évvel ezelőtt még egy olyan szolgálatot képviselt, ahol az egészségügyi költekezés abból állt, hogy az állam saját magától vásárolt egészségügyi ellátást.

Jelenleg azonban az EU-s beszerzési szabályok a szolgáltatás vásárlási folyamatra is vonatkoznak. Ez azt is jelentheti, hogy a GP konzorciumoknak minden fontos tendert ki kell hirdetniük az EU hivatalos folyóiratában, a szolgáltatásokra kiírt versenypályáztatást nyílt és átlátható módon kell véghez vinniük. Az EU-s szabályokat be nem tartó konzorciumok súlyos következményekkel nézhetnek szembe. Ha egy konzorcium nem pályáztat meg egy olyan szolgáltatást, amelyet meg kellett volna, akkor a szerződést érvényteleníthetik vagy büntetést róhatnak ki. Emellett a szerződést elnyerő vállalkozó beperelheti a konzorciumot szerződésszegésért.

Bár a szakellátás nagy része mentes lehet a hirdetés és pályáztatás részletes követelményeitől, az esetjog tényállása szerint érdemes megfelelni az általános EU-s elvek jogi követelményének. A szerzők úgy vélik, hogy a beszerzésben való jártasság elsőrendű követelményként lép majd fel a szolgáltatás vásárlók számára, és a GP konzorciumoknak gondosan kell eljárniuk annak biztosítására, hogy a beszerzést és a konfliktusokat érintő kérdéseket hatásosan kezeljék. (SZL)

Forrás:
Rupert Dunbar-Rees, Robert McGough: Challenges of EU competition law for general practice commissioning. British Medical Journal, http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2071.full (letöltés dátuma: 2011.04.11)

* Equity and Excellence: Liberating the NHS
https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2350

Megjelenés dátuma: 2011-04-15 14:07:25