HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A nozokomiális fertőzések felügyelete Franciaországban

Egy tanulmány adatai szerint, melyet Franciaország Közegészségügyi Felügyeletet ellátó Intézete (Institut de Veille Sanitaire – INVS) a Raisin Hálózat (a Nozokomiális Fertőzések Jelzését, Felügyeletét, Kivizsgálását folytató Hálózat) fennállásának 10 éves évfordulójára jelentetett meg, a kórházi fertőzések Európában a hospitalizált betegek 10%-ánál, Franciaországban pedig 5%-uknál fordulnak elő.

A statisztikák szerint a kezelésekkel összefüggő fertőzések okozzák a a kórházi halálozás 2,8%-át, azaz évente 4200 halálesetet Franciaországban. A gyengébb egészségi állapotban lévő betegek (krónikus betegek, immunhiányos állapotban lévők vagy rehabilitációs ellátásban részesülők) között jóval nagyobb arányban fordul elő az ilyen jellegű megbetegedés.

Mind e mellett a fertőzésnek tulajdonítható kóresetek 20-30%-a megfelelő higiénés intézkedésekkel (kézhigiéniával, rendszeres kesztyűhasználattal, stb.) megelőzhető lenne, bár a sokféle antibiotikumnak ellenálló baktériumok növekvő száma fokozódó aggodalmat kelt.

A sokféle antibiotikumra rezisztens baktériumok megjelenése, mely egyebek között a gyógyszeres kezelés túlzott alkalmazására, a betegek között fellépő fertőzésekre és bizonyos betegeknél az ellenállóképesség csökkenésére vezethető vissza, a legfőbb kihívást fogja jelenteni a nozokomiális fertőzésekkel szembeni fellépés számára az elkövetkezendő években.

A Raisin Hálózat mint az INVS és a nozokomiális fertőzésekkel szembeni akciókat koordináló központok közötti partneri viszony megtestesítője, már a 2000-es évek folyamán is központi szerepet töltött be a kórházi fertőzések leküzdésére irányuló tevékenységben Franciaországban. (ZLL)

Forrás:
Infections nosocomiales : 5 à 10% des patients hospitalisés sont touchés. Viva Presse, 2011.04.26.
http://www.viva.presse.fr/Infections-nosocomiales-5-a-10-des_15273.html
(Letöltés dátuma: 2011.05.02.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-03 10:26:11