HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Orvoshiány és a praxis helyszínének megválasztása - Franciaország

Xavier Bertrand, francia egészségügyi miniszter a praxisnyitás helyszínének korlátozása helyett,az orvosoknak az orvoshiánnyal küzdő területeken való letelepedését ösztönző intézkedéseket tartja célravezetőnek.

Franciaországban, 2007 óta az orvoshiánnyal küzdő területeken csoportpraxisba tömörülő orvosok 20%-kal nagyobb fizetésre számíthatnak, mint a tevékenységüket a jól ellátott területeken folytatók. Ez az utóbbi években alkalmazott intézkedés azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy, az egészségbiztosítás által nemrégen készített számvetés szerint, az orvosok száma az ösztönzők ellenére alig növekedett a kevéssé ellátott zónákban.

Xavier Bertrand, egészségügyi miniszter szerint az ország területi felosztását pragmatikusabbá kellene tenni, és a különböző övezetekről és határaikról jobban kellene tájékoztatni a fiatal orvosokat.

Az orvosi demográfia terén jelentkező problémákra reagálva, a miniszter jelezte, hogy az év során számos, több szakterületet átfogó egészségház megnyitására kerül sor Franciaországban, és hogy támogatni kívánják a nyugdíj előtt álló orvosokat tevékenységük folytatásában. (ZLL)

Forrás:
Déserts médicaux : Bertrand contre une remise en cause de la liberté d'installation. Medisite, 2011.05.02.
http://sante.planet.fr/a-la-une-deserts-medicaux-bertrand-contre-remise-en-cause-de-liberte-d-installation.68010.2035.html
(Letöltés dátuma: 2011.05.03.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-04 14:42:14