HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Miniszteri Testület felügyeli a környezet- és egészségvédelmi elkötelezettségek betartását

Az Európai Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszteri Testület tagjai 2011. május 4-5-én, Párizsban tartott első találkozójukon megállapodtak a WHO Európai Régiójában a környezeti ártalmak csökkentésére irányuló fellépés hatékonyságának monitorozásáról.

A 2010. március 10-én tartott „Környezettel és Egészséggel kapcsolatos Ötödik Miniszteriális Konferencián” a WHO Európai Régiójához tartozó 53 ország képviseletében megjelent felső vezetők elkötelezettséget vállaltak arra, hogy erőfeszítéseket tesznek a környezeti ártalmak hathatós csökkentésére az elkövetkező évtizedben. Ekkor született megállapodás az európai környezet- és egészségvédelmi prioritásokat meghatározó és az elkötelezettségek betartását figyelemmel kísérő Miniszteriális Testület felállítására.

A 2011-2012-es időszakra Franciaország, Málta, Szerbia, Szlovénia egészségügyi minisztereit, valamint Azerbajdzsán, a Belarusz Köztársaság, Románia és Törökország környezetvédelmi minisztereit választották a testület tagjai közé. A testület tagjai között szerepel továbbá a WHO Europe Regionális Igazgatója, az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) Ügyvezető Igazgatója, valamint az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) és az Európai Bizottságnak az Igazgatója.

A május elején, Párizsban tartott ülésen a testület hatáskörére, programjára és munkaprogramjára vonatkozóan is született megállapodás. (ZLL)

Forrás:
Ministers push environment and health commitments forward. WHO Regional Office for Europe, 2011.05.05.
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/environmental-health/sections/news/2011/05/ministers-push-environment-and-health-commitments-forward
(Letöltés dátuma: 2011.05.05.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-06 12:17:32