HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségügyi reformok

A GP-k pénzügyi ösztönzése nem vezetett népegészségügyi eredményekhez

The King's Fund egészségügyi kutatóintézet szerint az angol háziorvosok teljesítmény szerinti finanszírozása nem javította az egészséget és nem csökkentette az egészségben fennálló egyenlőtlenségeket.

A rutin adatok elemzésén és a háziorvosi személyzet megkérdezésen alapuló kutatás azt próbálta felmérni, hogy a Quality and Outcomes Framework (QOF) milyen mértékben járult hozzá az egészség javulásához Anglia hátrányos helyzetű területein. A King's Fund úgy véli a 2004-ben a brit egészségügyben bevezetett QOF teljesítmény szerinti finanszírozási rendszer valójában nem volt kedvező hatással a népegészségügyre, az egészségfejlesztésre vagy a betegségmegelőzésre. Azok a helyi praxisok, amelyek megelőző tevékenységet folytattak, még a QOF bevezetése előtt tették és nem az ösztönzők hatására.

Az elemzés a következő eredményekre jutott:
• Bár a QOF hatásosan kényszerítette a praxisokat a másodlagos megelőzés javítására, nem szolgált ösztönzőkkel az elsődleges megelőzés és a népegészségügy javítására.
• Az utóbbi években a legkevésbé és a leginkább hátrányos helyzetű területek teljesítményében fennálló különbségek majdnem eltűntek. Ez betudható a hátrányos helyzetű területeken működő praxisok nagyobb szervezettségének és a QOF követelmények jobb teljesítésének, és nem annak, hogy jelentősen javították a lakosság egészségét.
• Annak ellenére, hogy a QOF tartalmaz ösztönzőket bizonyos krónikus betegségekben szenvedő páciensek nyilvántartására, a hátrányos területeken működő praxisok nem voltak aktívak az új esetek azonosításában vagy a betegek támogatásában.

A jelentés többek között a következő ajánlásokat fogalmazza meg:
• A QOF és a GP szerződések jövőbeni módosításai jobb ösztönzőkkel kell, hogy szolgáljanak az elsődleges megelőzésre, és a QOF pontok súlyozását összhangba kell hozni az egészség-egyenlőtlenségek csökkentésének célkitűzésével.
• A jövőben a teljesítmény szerinti finanszírozásnak jutalmaznia kell a lakosság egészségének javítását, pl. a sürgősségi felvételek arányának csökkentését.
• Olyan ösztönzőket kell kidolgozni, amelyek jobban jutalmazzák a hátrányos területeken működő praxisokat a kirekesztett embereknek nyújtott ellátásért (menekültek, hajléktalanok, kábítószer és alkohol függők).
• A kockáztatott emberek támogatása érdekében a praxisoknak megfelelőbben kell hasznosítaniuk a rendelkezésre álló információkat és a betegség nyilvántartásokat, és módot kell találniuk olyan betegek számára történő szolgáltatások nyújtására, akik kisebb valószínűséggel keresnek fel orvost. (SZL)

Forrás:
No Evidence That Financial Incentives For GPs Have Improved Health Or Reduced Inequalities, UK. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/articles/223286.php (letöltés dátuma: 2011.05.06.)

QOF háttér:
https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=1580

Megjelenés dátuma: 2011-05-10 14:12:13