HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Mintegy 200 német kórházat fenyegethet bezárás

Rajna-Westfáliai Gazdaságkutató Intézet vezetőjének javaslata szerint 200 kórházat kellene bezárni ahhoz, hogy a kórházak körében kialakult nehéz helyzet megoldhatóvá váljon.

A jelenleg működő mintegy 2000 német kórház közül 200 bezárását javasolja a Rajna-Westfáliai Gazdaságkutató Intézet vezetője a nehéz gazdasági helyezet megoldásaként. A javaslat az intézet aktuális kórházértékelésére támaszkodik (Krankenhaus Rating Report des Rheinisch-Westfälischen Instituts für Wirtschaftsforschung), amely szerint a bezárás elsősorban az ország nyugati részében, vidéki területeken található állami klinikákat érintheti. A bezárás okaként a költségnyomás, a fejlesztések és a demográfiai változás lettek megnevezve.

A kutatóintézet vezetője kemény szavakkal illette a politikát is. Elmondta, hogy az állam a duális finanszírozás terén rosszul végezte munkáját. Véleménye szerint a 2009-2010 között bepumpált forrásokkal csupán azt az illúziót keltették, hogy minden rendben van. Most azonban, amikor a források pótlása nehézkessé vált, tovább fokozódott a klinikákra nehezedő nyomás. A politikának két lehetősége marad: tovább védi a deficites intézményeket vagy konszolidációs intézkedésekre szánja el magát. A helyzet rendezéséhez szükséges volna a források átrendezése azért, hogy gazdaságosabban működő struktúrák jöhessenek létre, amihez összevonások vagy akár bezárások szükségesek.

A Német Kórháztársaság ezzel szemben az új finanszírozási törvényt (GKV-Fin-Gesetz) okolja és a Rajna-Westfáliai Gazdaságkutató Intézet elemzését visszautasítja. Egyszerű dolog a sok financiális problémával küzdő kórház helyzetét a gazdaságtalan struktúrával vagy a működés helyéből eredő nehézségekkel magyarázni. A Német Kórháztársaság szerint a kórházak financiális gondjainak kialakulásáért nagymértékben felelős a kötelező betegpénztárak szanálásakor megtörtént forráselvonás, ami 2011-ben már ahhoz vezetett, hogy a kórházak országos szinten áraikat átlagosan csupán 0,3 százalékkal növelhetik, habár a költségek jelentősebb értékben növekedtek. A politikának a kórházak figyelmeztető jelezéseit komolyan kéne vennie és a 2012-re előirányzott megszorítást, ami a kórházaktól további 600 millió euró elvonását irányozza elő, újra át kellene gondolnia.

A Kötelező Betegpénztárak Csúcsszövetsége érthetetlennek nevezte a kórháztársaság követelését. Figyelembe véve a fekvőbeteg szektorban tapasztalható erős költségnövekedést nem lát más lehetőséget, mint a finanszírozási törvény által előírt megtakarítási tervek betartását. Az előzetes becslések szerint a kötelező betegbiztosítás 2011-ben több mint 60 milliárd eurót fog költeni a kötelező betegbiztosítottak fekvőbeteg ellátására (2008: 52,6 milliárd euró). Ez persze lehet, hogy a Kötelező Betegpénztárak Csúcsszövetségének véleménye szerint a kórházlobbi szemében kevés. (VN)

Ärztezeitung: RWI-Präsident regt Klinik-Abwrackprämie an http://www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/klinikmanagement/article/652740/rwi-praesident-regt-klinik-abwrackpraemie.html
Letöltés dátuma: 2011.05.09.
Ärzteblatt: Wirtschaftsweiser empfiehlt Schließung von 200 Kliniken
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/45705/Wirtschaftsweiser_empfiehlt_Schliessung_von_200_Kliniken.htm
Letöltés dátuma: 2011.05.09.

Megjelenés dátuma: 2011-05-10 15:04:16