HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A társadalombiztosítás által nyújtott visszatérítések csökkenése Franciaországban

Franciaországban a társadalombiztosítás finanszírozására vonatkozó 2011-es törvény által a visszatérítések csökkentésére hozott rendeletek komoly terhet rónak a mutuelle-biztosítókra és a lakosságra.

Azok az állampolgárok, akiknél a magas vérnyomás súlyos formáját diagnosztizálják, a továbbiakban nem részesülnek a krónikus betegeknek nyújtott 100 százalékos fedezetben. A betegszállítás is csak azoknak lesz térítésmentes, akik mozgásképtelenségük miatt nem tudnak máshogy az orvosi ellátás helyszínére eljutni.

Az utóbbi időben a nappali ellátásban elvégzett beavatkozásoknál (pl. szürkehályog-műtét vagy a böcsességfog eltávolítása) külön költséget vezettek be az egyágyas elhelyezésért. Amennyiben nem áll rendelkezésre többágyas szoba, a felszámítható költség 30 Eurót is kitehet.

Mind ez ideig, a 91 Eurós kiadást meghaladó orvosi beavatkozásokra (súlyos műtétekre) az átfogó egészségbiztosítás 100 százalékos fedezetet vállalt, a beteget átlagosan maximum 18 Eurót kitevő napidíj terhelhette. A küszöbérték alatt 80 százalékos fedezet járt, így a betegre vagy mutuelle-biztosítójára a kiadások 20 százaléka hárult.

A továbbiakban a 100 százalékos fedezet küszöbértéke 91 Euróról 120 Euróra fog emelkedni, így a betegeknek az új küszöbérték alatti kiadásaira már csak 80 százalékos fedezet jár.

A küszöbérték megemelése számos sebészeti beavatkozást és radiodiagnosztikai eljárást érint. A Mutualité française (a Kölcsönösségi alapon működő Mutuelle biztosítók Országos Szövetsége) szerint az intézkedés nyomán 132 millió Euróra tehető a mutuelle-biztosítók kiadásainak növekedése. (ZLL)

Forrás:
POLLET,Karine: Sécurité sociale, les déremboursements s’accélèrent. Viva Presse, 2011.05.02.
http://www.viva.presse.fr/Securite-sociale-les_15254.html
(Letöltés dátuma: 2011.05.10.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-11 09:44:58