HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Egy egészségbiztosító társaság 28 rendelőt vásárolt fel Hollandiában

A holland háziorvosok aggodalommal tekintenek arra a fejleményre, hogy egy egészségbiztosító számos alapellátási központ tulajdonosává vált.

Egy felmérés szerint Hollandiában 38 üzleti befektető magántulajdonában levő háziorvosi rendelő létezik, melyek 155 ezer beteget fednek le. A legnagyobb befektető a 28 rendelőt működtető Zorgpunt, a Menzis nevű egészségbiztosító leányvállalata. A Menzis a múlt évben indította el a Zorgpunt céget abból a célból, hogy jó és megbízható alapellátással szolgáljon a lakosság számára. Az általuk foglalkoztatott háziorvosok fizetett alkalmazottak és nem független vállalkozók.

Mindez azt jelenti, hogy a négy legnagyobb holland egészségbiztosító társaság egyike, a Menzis szolgáltatás-vásárló és egyben egészségügyi ellátó résztulajdonosa is. A biztosító és ellátó ilyen „vertikális integrációja” vitát kavart az országban. A Háziorvosok Országos Szövetsége egyértelmű határvonalak meghúzását követeli a biztosítók és az ellátók között. A szövetség kérdésesnek tekinti a tulajdonszerzés mögötti érdekeket és attól tart, a biztosító a jövőben diktálni fog a háziorvosi központokban a gyógyszerfelírás és a beutalás terén.

A Zorgpunt vezetője ere úgy reagált, hogy nem kívánnak beavatkozni a rendelők munkájába, céljuk pusztán a megfizethetőség, a hozzáférés és a minőség javítása az alapellátásban. Zorgpunt azt is állítja, hogy nincs közvetlenül a Menzis tulajdonában, hanem a Menzis csoporthoz tartozó Menzis Eerstelijn Zorg közös részvényese. Hollandia egészségügyi minisztere szerint azonban a Menzis valóban egy alapellátási cég közös részvényese, és ez esetben a biztosító és az ellátó vertikális integrációjáról van szó. A miniszter ellenzi az ilyen jellegű integrációt, mivel befolyásolt vásárlási döntéseket eredményezhet. A miniszter törvényjavaslattal kíván előállni a vertikális integráció tiltására. (SZL)

Forrás:
Tony Sheldon: Health insurance company buys 28 Dutch medical centres. BMJ, http://www.bmj.com/content/342/bmj.d3037.full (letöltés dátuma: 2011.05.17.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-17 14:54:38