HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Az egészségbiztosítók eddig nem látott haszonra tesznek szert az Egyesült Államokban

Az amerikai egészségbiztosítók igen nagy haszonnal működnek, miközben az emberek kénytelenek elhalasztani szükséges ellátásukat.

A gazdasági recesszió következtében az a paradoxikus helyzet áll fenn, hogy mivel az emberek elhalasztják az egészségügyi ellátás igénybe vételét, az egészségbiztosító társaságok gyarapítják vagyonukat. Ha az emberek továbbra is fizetik a biztosítási díjakat, de kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe, a biztosítók nagyobb haszonra tehetnek szert, mivel kevesebb lesz a fizetési kötelezettségük. Példának hozhatók fel a United Health Group és a Cigna biztosító társaságok, akik szerint csökkenés érzékelhető a kórházi tartózkodás és az orvosi ellátás terén.

A kérdés felmerül, hogy ha ilyen jól megy a soruk, miért emelik a biztosítási díjakat. Az egészségbiztosítási iparban elhangzott vélemények szerint a biztosítók azért törekednek a díjak kétszámjegyű növelésére, mert attól tartanak, hirtelen megugrik a kereslet, amikor az embereknek több pénzük lesz és újra orvoshoz fordulnak. Okként azt is felhozzák, hogy az egészségügyi ellátás egyre költségesebbé válik.

Az elmúlt években a megélhetés költségei megnövekedtek az Egyesült Államokban és az emberek költségtudatosabbá váltak. Ez a változás hatással lehet az egészségügyi ellátás terén hozott döntésekre is. Sokan még az egészségbiztosítás birtokában sem engedhetik meg maguknak az orvosi vagy fogászati ellátást és egyre többen egyszerűen elhalasztják igénybe vételét. A szakérők nem tudják, hogy ez a recessziós szemléletmód meddig tart, vagy hogy véget ér-e egyáltalán.

Az egészségügyi piac újraéledésének esélyeit némileg aláássa az emberek által fizetendő költségek emelkedése. Számos vállalat jelentősen csökkentette az egészségügyi juttatásokat és növelte a költség-hozzájárulásokat. 2008-ban a munkáltatói biztosítással rendelkező alkalmazottak öt százalékának kellett 2000 dolláros fix önrészt fizetni, míg jelenleg ez az arány tíz százalék. A múltban sokan originál gyógyszereket vásároltak, mára viszont az olcsóbb generikus készítményeket preferálják.

Az egészségbiztosítók úgy gondolják, hogy a helyzet javulni fog az év második felében, és ez egyben aggodalmat is okoz számukra. Ezért van szükségük a biztosítási díjak kétszámjegyű növelésére, néhány esetben 22 százalék értékben. Az is lehetséges, hogy a biztosítók már 2014-re készülnek, amikor az egészségügyi törvény teljességgel hatályba lép. (SZL)

Forrás:
Christian Nordqvist: Health Insurers Making More Money Than Ever While People Postpone Medical Care. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/articles/225332.php (letöltés dátuma: 2011.05.18.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-19 14:03:05