HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A francia egészségbiztosítás szerint az orvosok megemelt díjtételei aggodalomra adnak okot

Franciaországban az utóbbi 10 évben évente 6,4%-kal emelkedtek a szakorvosok tarifái, és így összegük 2010-ben elérte a 2,5 milliárd Eurót.

Az Országos Egészségbiztosítás (CNAM) főigazgatója, Frédéric van Roekeghem szerint reformintézkedésekre van szükség az egészségügyi ellátás igénybevételét akadályozó tendencia megállítására.

2010-ben minden negyedik francia orvos a társadalombiztosítás által meghatározott alaptarifák túllépését lehetővé tevő II. szektorban dolgozott, és ez az arány még nagyobb a szakorvosok körében, akiknél a tarifa-túllépés gyakorlata még elterjedtebb.

Ile-de-France egyes klinikáin előfordult, hogy az egészségbiztosítás által előírt alaptarifák 10-szeresét is felszámították. A régióban az átlagos tarifa-túllépés 2010-ben 54%-os volt, szemben az 1990-es években regisztrált 25%-kal.

A 2010-ben 2,5 milliárd Eurót elérő tarifa-túllépések összességében az orvosi honoráriumok 12%-át teszik ki, ugyanakkor ez az arány - további bontásban - szakorvosok esetében 17%-ra, sebészeknél pedig 32%-ra tehető.

Nagyok az eltérések a különböző szakterületek között is. Így a sebészorvosok túlnyomó többsége (85%) a II. szektorhoz tartozik, és ez jóval meghaladja a többi terület specialistáinak II. szektorban folytatott tevékenységét. Ez az arány 50%-os a fül-orr-gégészek, szemorvosok és nőgyógyászok körében, viszont nem éri el a 20%-ot sem a radiológusok, a kardiológusok vagy a tüdőgyógyászok esetében, akik többnyire az I. szektorban praktizálnak.

A fiatal orvosok számára a II. szektorban való elhelyezkedés jelent vonzó perspektívát, ez azonban a honoráriumok díjtételeinek erőteljes növekedéséhez vezet. A különbségek a régiók között is jelentkeznek, és a legjobban ellátott területeken vannak a legnagyobb tarifa-túllépések.

A CNAM főigazgatója sürgős intézkedéseket tervez a tarifa-túllépések emelkedésének visszaszorítására. Ehhez a megoldást az I. és a II. szektor mellett felállítandó opcionális szektorban látja. Az ezt a szektort választó orvosok tevékenységére a tarifa-túllépések nagyobb mértékű korlátozása mellett, a mutuelle-biztosítók általi kedvezőbb visszatérítés, illetve egyes alacsony összegű alaptarifák esetén, ezek központi emelése lenne érvényes.

Az opcionális szektor bevezetésének kérdése már évek óta napirenden van Franciaországban, és a CNAM főigazgatója a Kölcsönösségi alapon működő Biztosítószervezet, a Mutualité Française elnökével egyetértésben sürgős intézkedést tart szükségesnek az ellátáshoz való hozzáférést akadályozó probléma rendezésére. (ZLL)

Forrás:
Dépassements d'honoraires des médecins : l'assurance maladie tire la sonnette d'alarme, La Mutualité Française, 2011.05.18.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Assurance-maladie/Depassements-d-honoraires-des-medecins-l-assurance-maladie-tire-la-sonnette-d-alarme
(Letöltés dátuma: 2011.05.23.)

Megjelenés dátuma: 2011-05-24 09:57:51