HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Sok egyetemi hallgató nem fordul orvoshoz Franciaországban

Franciaországban az Egyetemi hallgatók Kölcsönösségi alapon működő (mutuelle) Biztosítója (LMDE) május 27-én Tours-ban konferenciát tartott, és ezen ismertette az egyetemi hallgatók orvoshoz fordulásával kapcsolatos vizsgálatának eredményét.

Az LMDE beszámolt arról, hogy a hallgatók 34 százaléka anyagi okokból nem fordul orvoshoz, és 20 százalékuk nem tudja kiváltani a számukra felírt gyógyszereket. Azoknál, akiknek nincs mutuelle biztosítójuk, az egészségügyi ellátás igénybevételének mellőzése elérheti a 40 százalékot is.

A fiatalok egészségi állapotának figyelemmel kísérése nemcsak az egyetemistáknál, hanem a középiskolásoknál is csökkenő tendenciájú. Míg az összlakosság 6 százaléka nem rendelkezik kölcsönösségi alapon működő kiegészítő biztosítással, addig ez az arány az egyetemi hallgatók esetében 19 százalékra tehető.

Az LMDE által javasolt megoldások között szerepel
- a kötelező orvosi vizsgálat visszaállítása az első év során és a tanulmányok második ciklusába lépéskor, azaz a mesterképzés elején,
- a betegségmegelőzésre vonatkozó tanácsadás előtérbe helyezése,
- az ellátás könnyű elérhetőségét biztosító egészségházak felállítása minden egyetemi városban,
- egy 200 Euróra szóló egészségügyi csekk bevezetése a rászoruló hallgatók számára. (ZLL)

Forrás:
Enquête de la LMDE : un étudiant sur cinq renonce à des soins. Mutualité Française, 2011.05.27.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Enquete-de-la-LMDE-un-etudiant-sur-cinq-renonce-a-des-soins

(Letöltés dátuma: 2011.05.31.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-01 09:50:27