HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

David Cameron megreformált NHS reformjai

Az egészségügyi érdekérvényesítő csoportok nyomására David Cameron brit miniszterelnök újabb reformok bevezetése mellett több korábbi reformintézkedés visszavonását ígéri.

A miniszterelnök a University College London Hospital előtt tartott június 7-i beszédében az egészségügyi törvénytervezetben végrehajtandó módosításokról számolt be, amelyek az egészségügyi szervezetekkel folytatott konzultációk folyamán jöttek létre („listening exercise”). A Brit Orvosszövetség szerint a miniszterelnök NHS reformját érintő ígéretei a megfelelő irányban tett jelentős lépésnek tekinthető, bár igazán az fontos, hogy mindebből mi valósul meg. Az Orvosszövetség elnöke szerint Cameron elkötelezett az integrált NHS szolgáltatások iránt és hajlandó bevonni a dolgozók széles körét a szolgáltatások tervezésében.

Beszédében Cameron a törvénytervezet következő változásait említette:

• Az egészségügyi és szociális törvénytervezet módosításra kerül, hogy egyértelművé tegye az NHS alapítványi trösztöket szabályozó Monitor elsődleges szerepét, mint a betegek érdekeinek védelmezőjét és nem mint a verseny előmozdítóját.
• A GP-k által irányított szolgáltatás vásárló/rendelő konzorciumok létrehozásának 2013-as határidejét megszűntetik.
• Megvalósul a klinikai szolgáltatás rendelés kórházi orvosok és ápolók részvételével. Létrejönnek klinikai irányító testületek, amelyek lehetővé teszik az orvosok és az egészségügyi szakemberek számára, hogy megvizsgálják az ellátás integrációját az NHS-ben.
• Megtartják a 18 hetes maximum várakozási időt, amelyet az új egészségügyi kormányzat meg akart szűntetni.

A Royal College of Nursing ápoló szövetség üdvözölte, hogy a nővérek nagyobb szerephez jutnak az NHS szolgáltatások szervezésében. A szövetség szerint a konzultációk eredményesek voltak és elismerésre került, hogy az ápolók a beteggel való kapcsolat középpontjában foglalnak helyet. Az NHS dolgozókat tömörítő NHS Confederation úgy véli, a miniszterelnök reformokról szóló beszédében érezhető volt, hogy az egészségügyi szolgálatot érintő számos vélemény és aggodalom meghallgatásra talált. A Brit Vöröskereszt a többi egészségügyi szervezethez hasonló nézeteket fejezett ki, és kihangsúlyozta, hogy a Cameron által tett ígéreteket valós reformokkal kell alátámasztani.

A törvénytervezet módosításának szándékát még áprilisban fejezte ki a brit kormány, amikor elindított egy "meghallhatási gyakorlatot" az NHS modernizációja céljából. A konzultációs folyamatba bevonták a közösséget, a betegeket és az egészségügyi szakembereket, amely a következő témakörökre összpontosított:
• A választás és a verseny szerepe a minőség javításában
• A nyilvános elszámoltathatóság biztosítása és a betegek bevonása az új rendszerben
• Új oktatási és képzési rendszer a modernizációs folyamat támogatására
• Az egészségügyi szakemberek által nyújtott tanácsok hogyan javíthatják a betegellátást (SZL)

Forrás:
Sade Laja: Cautious welcome for David Cameron's reformed NHS reforms. Guardian, http://www.guardian.co.uk/healthcare-network/2011/jun/08/nhs-reforms-david-cameron-cautious-welcome (letöltés dátuma: 2011.06.14.)

Háttér:
Government launches NHS listening exercise. Department of Health, http://www.dh.gov.uk/en/MediaCentre/DH_125865 (letöltés dátuma: 2011.06.14.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-14 12:42:44