HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

eHealth Benchmarking III

Az Európai Bizottság megbízásából a Deloitte közzétett egy tanulmányt, amely 30 országban méri fel az eHealth szolgáltatások helyzetét az aktív kórházi ellátásban.

2007 és 2009 után 2011-ben harmadik alkalommal publikálták az európai elektronikus egészségügyet átfogó benchmarking vizsgálatot. A tanulmány az Információs Társadalom és Média Főigazgatóság támogatásával készült. Az eHealth szolgáltatások megvalósítására vonatkozó felmérés két vezetői csoport felé intézett kérdések válaszaiból állt össze. Az informatikai vezetőket a kórházi eHealth infrastruktúra és alkalmazások elérhetőségéről kérdezték, míg az orvosi vezetőket a befektetések főbb területeiről, az eHealth megvalósítás hatásairól és jövőbeni akadályairól kérdezték.

A felmérést 30 európai ország (EU+) kórházaiban végezték: az EU27 plusz Horvátország, Izland és Norvégia. Az alkalmazott módszer kiválasztása olyan módon történt, hogy a jövőben megisméthető legyen és megfelelően tudja informálni a politikaalkotókat az eHealth fejlődéséről az európai kórházakban. Az indikátorok szerint csoportosított felmérés bevezetőként szolgál az ICT és az eHealth akut kórházakban való elterjedésének megértésében. Az eredmények világos képet nyújtanak az európai kórházak digitalizálásának jelenlegi helyzetéről.

A tanulmány Magyarországról szóló részében kiderül, hogy az akut kórházi eHealth profil magasabb az EU+ átlagnál hat indikátor terén: külső összekapcsolhatóság, valamennyi osztály által megosztott egyetlen elektronikus betegnyilvántartás (EPR), az elektronikus beutalás (eReferral) integrált rendszere, a klinikai ellátásra vonatkozó információk megosztása külső ellátókkal, a labor eredmények megosztása külső ellátókkal, adatarchiválási stratégia (EAS) katasztrófa esetén történő 24 órán belüli helyreállításra. Közel áll az EU+ átlaghoz a képarchiválás (PACS) használata és a radiológiai jelentések megosztása külső ellátókkal. Átlag alatti értékek állnak fenn Magyarország eHealth profiljában következők terén: 50 Mbps feletti szélessáv (még ha minden kórházban van is szélessáv), egységesített vezetéknélküli infrastruktúra, elektronikus receptfelírás, a klinikai adatok hozzáférésére vonatkozó világos és strukturált szabályok. (SZL)

Forrás:
eHealth Benchmarking III. EUROPEAN COMMISSION Information Society and Media Directorate-General, http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/docs/benchmarking/ehealth_benchmarking_3_final_report.pdf (letöltés dátuma: 2011.06.17.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-21 15:15:44