HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az Obama kormányzat közzétette betegségmegelőző stratégiáját

A megelőző stratégia bizonyítékokon nyugvó ajánlásokkal szolgál az amerikai lakosság egészségének javítására, amelybe a társadalom összes szektorát be kívánják vonni.

Az Egyesült Államok népegészségügyi tanácsadó testülete, a 17 szövetségi hivatalból álló National Prevention Council - amelynek az egészségügyi minisztérium is része -, közzétette az országos megelőző stratégiát (National Prevention Strategy). A tervezet lehetővé teszi az amerikai lakosság számára, hogy egészséges maradjon az élet valamennyi szakaszában. A stratégia szerint a jó egészség nemcsak a minőségi egészségügyi ellátásból ered, hanem a tiszta levegő és víz, a biztonságos munkahelyek és egészséges élelmiszerek is szerepet játszanak.

Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter szerint az egészségügyi törvény (Affordable Care Act) által meghatározott megelőző stratégia elősegíti az egészségügyi rendszer átalakítását a betegségre való összpontosítástól a megelőzésre és jól-létre való összpontosítás felé. A stratégia olyan cselekvéseket tartalmaz, amelyeket az állami és a magán szféra partnerei is képesek végrehajtani a lakosság egészségben tartására és az ország prosperitásának növelésére. A megelőző stratégia négy fő irányvonalat jelöl ki az ország egészségének javítására:

• Egészséges és biztonságos környezetek építése
• A jó minőségű megelőző szolgáltatások kibővítése klinikai és közösségi környezetekben egyaránt
• Az emberek felvértezése az egészséges választások képességére
• Az egészségegyenlőtlenségek megszűntetése

A megelőző stratégia országos, állami és helyi szintű megvalósítását a National Prevention Council az állami és a magán szféra partnereivel együttműködésben hajtja végre. A közösségek egészségének és jól-létének javítására a társadalom valamennyi ágazatát bevonják. Az Obama kormányzat több intézkedése járul már hozzá az országos megelőző stratégia céljainak megvalósításához. A kormány tagjai együttesen lépnek fel különböző programok végrehajtásában (pl. America’s Great Outdoors Initiative, Neighborhood Revitalization Initiative, Executive Order 13548). (SZL)

Forrás:
Obama Administration releases National Prevention Strategy. Department of Health and Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2011pres/06/20110616a.html (letöltés dátuma: 2011.06.21.)

Jelentés:
National Prevention Strategy
http://www.healthcare.gov/center/councils/nphpphc/strategy/report.pdf (4,66 MB)

Megjelenés dátuma: 2011-06-22 15:55:58