HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A gyógyszerárak visszaszorítására tervezett intézkedések – Szlovákia

Szlovákia Egészségügyi Minisztériuma új gyógyszerrendelettel kíván 100 millió Eurós nagyságrendet is meghaladó megtakarítást elérni az ország gyógyszer-forgalmazásában.

Kormányzati tervek szerint Szlovákiában a gyógyszerárak megállapítása az Európai Unió második legalacsonyabb gyógyszerárának kialakításához fog vezetni, korrupció-ellenes intézkedéseket hoznak, és a generikumok széles körű alkalmazása válik gyakorlattá.

A gyógyszeripar képviselői komoly aggodalmukat fejezték ki a változtatások életbe léptetésével szemben.

A minisztérium gyógyszerekre, orvosi segédeszközökre, dietetikus élelemiszerekre valamint ezek biztosítási fedezetére vonatkozó törvénytervezetével nemcsak a betegek, hanem az egészségbiztosítók anyagi helyzetére is pozitív hatást kíván gyakorolni.

A gyógyszeráraknak Európai Uniós viszonylatban a második legalacsonyabb szintre való helyezése, a törvény elfogadása utáni első évben – a várakozások szerint – 75 millió Euró megtakarítást, a gyógyszerek hatóanyag szerinti rendelése pedig mintegy 50 millió Euró költségcsökkenést fog eredményezni a betegek és a biztosítók számára egyaránt.

A tervezett korrupció-ellenes intézkedések szankciókat helyeznek kilátásba az orvos-látogatók számára az orvosok rendelési időben történő felkeresése és megajándékozása esetén, valamint előírják a gyógyszereket kategorizáló bizottság tevékenységének átláthatóvá tételét.

A minisztérium eredetileg a biztosítási fedezet kiterjesztésére vonatkozó törvénymódosítással kívánta ezeket a változtatásokat meghozni, de végül törvényjavaslatot terjesztett a Parlament elé, melynek megvitatására júniusban került sor. (ZLL)

Forrás:
The Slovak Spectator, 2011.06.20.
http://spectator.sme.sk/articles/view/43024/3/pharma_cries_foul_over_new_bills.html
(Letöltés dátuma: 2011.06.23.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-23 15:57:23