HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Egészségügyi ellátás-tervezés Finnországban

Finnországban május 1-jén lépett érvénybe az az új Egészségügyi Törvény, mely lehetővé teszi, hogy krónikus problémák fennállásakor az állandó lakóhely szerint illetékes helyhatóság által irányított területen kívül is igénybe lehessen venni az egészségügyi központok szolgáltatásait, a lakóhelytől való hosszabb ideig tartó távollét esetén.

Már három héttel az első konzultáció előtt jelezni kell az ideiglenes tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi központnak az előreláthatólag szükségessé váló kezeléseket. Ehhez az állandó lakóhelyen működő egészségügyi központnak egy kezelési tervet is el kell készítenie, melynek révén a beteg jogosulttá válik kezeléseinek egy másik központban való igénybevételére.

Sürgősségi ellátást természetesen továbbra is mindenhol igénybe lehet venni kezelési terv nélkül is.

Minden krónikus betegnek, de különösen a többféle egészségi problémában szenvedőknek, szükségük van a számukra megfelelően kialakított ellátásra és kezelésekre, melyekhez a kezelési terv előírásai nyújtanak útmutatást. Az egészségügyi szakemberek a beteg közreműködésével készítik el a beteg optimális ellátására szolgáló kezelési tervet. Néhány egészségügyi központ helyben tartózkodó betegei ellátásához is tervet készít kezdeti problémáik jelentkezésekor.

Az új Egészségügyi Törvény rendelkezései megkönnyítik az egészségügyi központok közötti adatátvitelt, és ez lehetővé teszi a betegellátás biztonságosabbá és zökkenőmentessé tételét. Egy kórház vonzáskörzetében minden egészségügyi központ és kórház közös elektronikus nyilvántartást vezet a betegek adatairól. A beteget kezelő szakemberek számára így mindenütt elérhetőek a beteg kezeléséhez szükséges információk.

A beteget tájékoztatni kell adatai közös kezeléséről, valamint arról, hogy módjában áll ezt letiltani. A tiltás további értesítésig érvényes, és bármikor feloldható. A letiltott adatok sürgős esetben sem érhetőek el, kivéve ha az ilyen alkalmazásról a beteg már előre rendelkezett.

Finnországban lakókörzeten belül vagy az ezzel együttműködésben álló területen évente egyszer lehet egészségügyi intézményt váltani. A betegnek – három héttel első orvoshozfordulása előtt – erről mindkét érintett intézményt tájékoztatnia kell. Speciális szakrendelést is lehet választani a szomszédos kórházkörzetek által közösen ellátott, úgynevezett „felelősségi terület” rendeléseiből, ehhez a beteg kezelőorvosa adhat beutalót.

A rendelkezések szerint a betegnek a jövőben előreláthatólag tágabb tere nyílik betegellátása helyszínének megválasztására. 2014-től szabadon választhat majd az ország minden egészségügyi rendelőintézete, szakrendelője és kórháza által nyújtott ellátás között. (ZLL)

Forrás:
Patients have access to health services according to care plan even outside their home municipality. Ministry of Social Affairs and Health, 2011. 05.03.
http://www.stm.fi/en/pressreleases/pressrelease/view/1560084#en
(Letöltés dátuma: 2011.06.27.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-27 12:16:38