HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

A Medicaid gyógyszerlistái költségesek és nem elég hatásosak

A San Francisco-i University of California kutatói által végzett tanulmány szerint az amerikai Medicaid program a szükségesnél jóval többet költ gyógyszerekre. Az evidencia-alapú, biztonságos és hatásos gyógyszerekből álló nemzetközi listák figyelmen kívül hagyásával a Medicaid nem nyújtja betegei számára a leghatásosabb készítményeket.

A tanulmány 40 állam Medicaid programjának gyógyszerlistáit (Preferred Drug Lists) vetette össze a WHO 2009-ben közzétett listájával (Essential Medicines List). Az eredmények azt mutatták, hogy az államok által működtetett és finanszírozott Medicaid programok gyógyszerlistái nagy eltérést mutatnak államonként, és kevés protokoll vagy ésszerűség létezik kiválasztásukra a költség, a biztonság és a hatásosság terén.

A WHO 2007-ben vizsgálta az alapvető gyógyszereket tartalmazó listákat a világon és azt találta, hogy 151 ország közül 131 használta az Essential Medicines List gyógyszereit az országos gyógyszerkönyvben, az Egyesült Államok azonban nem volt köztük. A Medicaid programban 51 különböző gyógyszerlista létezik és a rajtuk levő gyógyszerek csupán harmada szerepel következetesen a listákon. A kutatók szerint a Medicaid jelentős pénzösszegeket takaríthatna meg, ugyanakkor biztonságosabb és hatásosabb gyógyszerekkel szolgálna a betegek számára, ha következetesebben döntene a térített gyógyszerekről.

Jelenleg a Medicaid program 60 millió alacsony jövedelmű lakosnak nyújt egészségügyi ellátást az Egyesült Államokban. A programot a szövetségi és az állami kormányok közösen finanszírozzák. Minden állam maga dolgozza ki a preferált gyógyszerlistáját, az ebben szereplő termékeket a Medicaid teljes mértékben téríti előzetes engedélyezés szüksége nélkül. A vényköteles gyógyszerjuttatások képezik a Medicaid program második legnagyobb kiadási tételét.

A tanulmány a District of Columbia és 40 állam Medicaid programjának gyógyszerlistáit vizsgálta, és 9 terápiás osztályban 369 gyógyszert azonosított. A WHO lista 120 gyógyszeréből 114 feltűnt az államok listáin is, azonban használatuk nem volt következetes. Ezen felül 249 gyógyszer jelent meg az állami gyógyszerlistákon, amelyeket a WHO nem tart a leghatásosabb és legbiztonságosabb termékeknek. Ezek vagy originál, nem generikus gyógyszerek voltak, vagy nem javasoltak az adott betegség terápiájaként. Az állami listákon szereplő gyógyszerek 56 százalékának létezik olcsóbb, helyettesíthető változata, míg a WHO listán ez az arány 76 százalék, vagyis az államok a szükségesnél többet költenek gyógyszerekre. (SZL)

Forrás:
Kristen Bole: US Medicaid Drug Lists Cost More, Deliver Less. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/releases/228956.php (letöltés dátuma: 2011.06.27.)

Megjelenés dátuma: 2011-06-28 10:00:25