HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Kilátások az önállóan praktizáló orvosok munkafeltételeit javító szerződések általánossá válására Franciaországban

Az orvosok kollektív szerződésével kapcsolatos legutóbbi tárgyalásai során, Frédéric van Roekeghem, a francia Egészségbiztosítás (Cnam) főigazgatója mérföldkőnek tűnő változtatást javasolt a szakszervezeti képviselőknek az orvosi tevékenység anyagi elismerésére vonatkozóan.

Frédéric van Roekeghem javaslatában kiindulásként szerepelt a szolgáltatás szerinti finanszírozás, melyet a teljesítményen alapuló díjazás, valamint különböző átalánydíjak – melyek bizonyos krónikus betegségek esetén már eddig is érvényben voltak –, egészítenének ki.

A teljesítménnyel kapcsolatos elvárások egyrészt a krónikus betegségekhez kapcsolódnának, másrészt a megelőzést szolgálnák – pl. az 50-74 éves nők emlőrákszűrésen vagy a cukorbetegek rendszeres vizsgálatokon való részvétele – , és a gyógyszerrendelésnél a generikumok előtérbe helyezését is figyelembe vennék.

A rendelők számítógépes felszereltsége és a « Carte Vitale » egészségügyi kártya betegek általi igénybevétele is fontos szempont lenne az anyagi elismerés odaítélésénél.

A csomagterv révén várhatóan széles körre kiterjednek és általánossá válnak az önállóan praktizáló orvosok munkafeltételeinek javulását elősegítő szerződések, melyeket eddig már a háziorvosok ezrei egyedileg kötöttek meg.

Ezeknek a célkitűzéseknek a betartása szolgálna kiindulási alapul a teljesítmény díjazásának kalkulálásához, melyre még konkrét összeget nem határoztak meg.

Az intézkedés révén az egészségbiztosítás a beteg érdekeit figyelembe vevő legjobb gyakorlat követését is ösztönözni kívánja. A Cnam szerint az ellátás mindenki számára való elérhetősége jelenti a legfőbb prioritást, ezért az országos biztosító ösztönzőket javasol az orvoshiánnyal küzdő területeken való praktizálás elősegítésére.

Az orvosi honoráriumok túllépésével, azaz a társadalombiztosítás által meghatározott és az I. szektorba tartozó orvosok számára kötelező érvényű alaptarifák túllépésével kapcsolatban, –ami a II. szektorba tartozó, nagy tapasztalatú szakemberek számára engedélyezett, de sok beteg számára megnehezíti az ellátás igénybevételét – sajnálatos módon továbbra sem született korlátozó intézkedés.

A CNAM az orvosok praktizálásához újólag javasolja egy opcionális szektor bevezetését, mely bizonyos mértékig korlátozná az orvosi honoráriumok túllépését. (ZLL)

Forrás :
Médecins : vers une extension des Contrats d’amélioration des pratiques individuelles ?
Viva Presse, 2011.07.01.
http://www.viva.presse.fr/Medecins-vers-une-extension-des_15568.html

(Letöltés dátuma : 2011.07.07.)

Megjelenés dátuma: 2011-07-07 15:50:29