HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

A szerencsejáték-automaták használatát korlátozó rendelet – Finnország

Finnországban, július 1-jén betiltották a pénzbedobós szerencsejáték-automaták használatát a 18 éven aluliak számára. Minden más szerencsejáték az északi országban már múlt év őszétől tiltott volt a fiatalkorúaknak. A gyermekek és a fiatalok jelenleg már felnőtt kíséretében sem játszhatnak a pénzbedobós automatákkal.

A rendelet a fiatalkorúak védelmében született, mivel a fiatalok könnyen játékfüggővé válhatnak, és játékszenvedélyük által szociális és pénzügyi vonatkozású káros hatásoknak lehetnek kitéve. A témakörben folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik már fiatal korukban is folytattak szerencsejátékot, ez nagyobb valószínűséggel válik kóros játékszenvedéllyé, mint azoknál, akik nem folytattak ilyen tevékenységet életük korai szakaszában.

Finnországban a szerencsejáték használatát korlátozó korhatár mind ez ideig európai viszonylatban különösen alacsony volt. Jelenleg ez a korhatár – 18 év – azonos az alkohol és a dohánytermékek fogyasztására előírt korlátozással, mivel a fiatalkori viselkedésformák az egész életen át hatást gyakorolhatnak az egyén életvitelére.

A www.nuoretpelissa.fi (Fiatalok veszélyben) web-oldal szolgálja a gyermeket nevelő felnőttek tájékoztatását a fiatalok szerencsejátékkal kapcsolatos szokásairól és a káros hatások megelőzéséről. A káros szokások megelőzésére a finn Szociális és Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen tesznek erőfeszítéseket. A prevenció az Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet és az EOPH drogprevenciós szervezet által nemrégen kiadott közös tájékoztató anyagára és a fiatalok szerencsejátékának megelőzésével foglalkozó országos projektre épül.

A rendelet szerint a pénzbedobós szerencsejáték-automatákat olyan helyen kell elhelyezni, ahol mód nyílik a korhatár betartásának hatékony ellenőrzésére. Finnország Pénzbedobós Szerencsejáték-automatákkal foglalkozó Egyesülete játéktermeiben szigorúan monitorozza az előírt korhatár betartását, de itt a szerencsejáték folytatását már korábban is csak 18 éven felülieknek engedélyezték.

A továbbiakban a játékautomatákat üzemeltető kioszkoknak, boltoknak és vendéglőknek is szigorúan be kell tartaniuk a korlátozó intézkedést, mivel ellenkező esetben az Országos Rendőri Testület megvonhatja a kihágást elkövető intézménytől a pénzbedobós szerencsejátékok üzemeltetéséhez való jogát, pénzbírságot róhat ki, és büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezhet. (ZLL)

Forrás:
Only adults can play slot machines. Ministry of Social Affairs and Health, Finland, 2011,06.30.
http://www.stm.fi/en/pressreleases/pressrelease/view/1563305#en
(Letöltés dátuma: 2011.07.15.)


Megjelenés dátuma: 2011-07-15 13:02:06