HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

  - Arhívált tartalom! - 

Adminisztratív költségek az amerikai és kanadai egészségügyben

A Commonwealth Fund tanulmánya szerint az amerikai orvos praxisok csaknem négyszer annyi pénzt költenek a biztosítókkal és a fizetőkkel folytatott tranzakciókra mint a kanadai orvosok.

Az Egyesült Államok egy főre jutó éves egészségügyi költekezése 87 százalékkal magasabb mint Kanadában ($7290 vs. $3895). A magas egészségügyi költségek több tényezőnek tudhatók be, de leginkább az orvosi rendelők és a biztosítók közötti kapcsolatból eredő adminisztratív költségeknek. A kanadai orvosokkal ellentétben - ahol egyfizetős, többnyire az állam által finanszírozott egészségügyi rendszer működik - az Egyesült Államokban a legtöbb praxisnak számos biztosítóval kell kapcsolatot tartania. Valamennyi egészségbiztosító saját termékekkel és szabályokkal rendelkezik a gyógyszerlisták, az előzetes engedélyezés, a számlázás és a kereset benyújtás terén.

A Commonwealth Fund által támogatott tanulmányban a kutatók felmérést végeztek az orvosok és vezetők körében Kanada Ontario államában a fizetőkkel való kölcsönhatás idejéről. Az eredményeket ezután összevetették az Egyesült Államokban végzett hasonló felméréssel.

A tanulmány főbb eredményei:
• Az amerikai orvos praxisok évente 82 975 dollárt fizetnek a finanszírozókkal végzett ügyintézés költségeként, míg Kanadában ez 22,205 dollár.
• Ha az Egyesült Államokban az orvosok adminisztratív költsége az ontarioi orvosokéhoz állna közel, az összes megtakarítás kb. évi 27,6 milliárd dollár lenne.
• Az Egyesült Államokban az ápolók és asszisztensek heti 20,6 órát töltenek adminisztratív feladatokra, csaknem tízszer annyit mint a kanadai ápolók. Az amerikai ápoló személyzet a biztosítókkal folytatott ügyintézés minden kategóriájában több időt töltött, főképpen az előzetes engedélyezés megszerzésében, ami heti 13,1 órát vett igénybe.

Az Egyesült Államokban a magas adminisztratív költségek a többfizetős rendszerből adódnak, számos biztosítási termékkel, szabállyal és adminisztratív standarddal. Mindez nem jelenik meg egy egyfizetős rendszerben. A szerzők szerint a biztosítókkal folytatott tranzakciókat sokkal hatékonyabban is elvégezhetnék és ezáltal jelentős megtakarításokra tehetnének szert. Pl. a tranzakciók standardizálása és elektronikus úton történő végzése lecsökkentené a költségeket és az adminisztratív terhet. Emellett a 2010-es egészségügyi törvény támogatja az új fizetési módszerek befogadását (pl. „bundled payment”) és az egészségügyi ellátás szervezésének új eljárásait (pl. „accountable care organizations”) - mindez hosszú távon lecsökkenthetné az adminisztratív költségeket. (SZL)

Forrás:
Dante Morra: U.S. Physician Practices Spend Nearly Four Times as Much Money Interacting with Health Plans and Payers Than Do Their Canadian Counterparts. The Commonwealth Fund, http://www.commonwealthfund.org/Publications/In-the-Literature/2011/Aug/US-Practices-Spend-Four-Times-as-Much-as-Canadian.aspx (letöltés dátuma: 2011.08.23.)

Tanulmány:
http://www.commonwealthfund.org/~/media/Files/Publications/In%20the%20Literature/2011/Aug/1535_Morra_US_physician_practices_spend_more_than_Canada_HA_082011_ITL_v2.pdf

Megjelenés dátuma: 2011-08-23 13:03:42