HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

  - Arhívált tartalom! - 

Az új román egészségügyi miniszter tervei

Augusztus elején az egészségügy pénzhiánya miatt mondott le Cseke Attila, Románia egészségügyi minisztere. Az új miniszter Ritli László augusztus végén sajtótájékoztatón ismertette programját, amelyben betegségmegelőzésre, rendszerátszervezésre összpontosít.

Az anyagi helyzet javítására az igénybevételt korlátozó intézkedéseket terveznek. Ilyen a tárca honlapján már júliusban vitára bocsátott rendelet tervezet, amely az országos programokban, valamint járóbeteg-ellátásban biztosított gyógyszerek utáni negyedévenkénti befizetést szabályozza. A tervezet értelmében, a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének tulajdonosai vagy jogi képviselőjük negyedévente kötelesek befizetni egy összeget azokért az általuk forgalmazott gyógyszerekért, amelyeket a betegek az országos programokban kapnak, és amelyekhez ártámogatással vagy ingyenesen jutnak hozzá a járóbeteg-ellátásban vagy kórházban. Az így befolyt összegeket az Egészségügyi Minisztérium további gyógyszertámogatásokra fordítja.

Év végéig tervezik fenntartható szintre szűkíti az egészségügyi szolgáltatások közfinanszírozott alapcsomagját.

Elkészültek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tevékenységének szaktárca általi koordinálására, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóságok decentralizációjára vonatkozó tervezetek. A miniszter sürgeti az ehealth megoldások: egészségügyi kártya, az elektronikus recept és kórlap bevezetését.
Kiemelt figyelmet kíván fordítani a háziorvosok tevékenységének és a vidéki egészségügyi ellátás és a járóbeteg ellátás javítására.

Románia az elmúlt évben a GDP 4,2 százalékát költötte egészségügyre. WHO HFA adatok szerint 2008-ban 4,7 százalék volt az arány, alig több, mint az EU átlag fele (2008-ban 9,01 százalék). Kórházai szakemberhiánnyal, elavult technikával terheltek. Az alacsony bérek és a helyzetet javító változások hiánya miatt a szektorból erőteljes a szakemberek külföldre vándorlása.

Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője a nyáron azt kérte Romániától, hogy hajtsa végre a szűkös forrásokkal működő és még azokat sem hatékony módon felhasználó egészségügyi rendszer lényegi reformját.(BI)

Forrás:
Romania Gets New Health Minister
http://www.balkaninsight.com/en/article/romania-gets-new-health-minister
WHO HFA
IMF: Major problems still to tackle – healthcare, arrears and state companies
http://www.nineoclock.ro/imf-major-problems-still-to-tackle-%E2%80%93-healthcare-arrears-and-state-companies/
Betegségmegelőzésre, rendszerátszervezésre összpontosít az egészségügyi minisztérium
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/62447
Új szabályozás a gyógyszerforgalom utáni befizetésekre
http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=95425&cim=uj_szabalyozas_a_gyogyszerforgalom_utani_befizetesekre

Megjelenés dátuma: 2011-09-08 16:31:26