HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásallokáció

Még vitatott az ösztönzők hatása a háziorvosi ellátás minőségére

A Cochrane szisztematikus áttekintés adatait vizsgálva ausztrál kutatók úgy találták, hogy nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a háziorvosok pénzügyi ösztönzése javítaná a szolgáltatások minőségét.

A University of Melbourne kutatóintézete áttekintette a háziorvosok ösztönzését célzó programok irodalmát és arra a következtetésre jutott, hogy Ausztráliának óvatosnak kell lenni ilyen ösztönzők bevezetésénél. A jól teljesítő orvosok pénzügyi ösztönzésével jutalmazni kívánják a minőséget, és arra ösztökélni őket, hogy jobb minőségű ellátást nyújtsanak. A tanulmány szerzője szerint azonban ennek a módszernek a hatásossága egyáltalán nem meggyőző. Vagyis nem létezik elegendő bizonyíték az olyan gyakorlat támogatására vagy elvetésére, hogy a fizetés eszközével ösztönözni lehetne a jó minőségű ellátást.

A szerző úgy véli, számos olyan rendszer létezik a világon, ahol a fizetéseket úgy irányítják, hogy megváltoztassák a háziorvosok munkamódját. Ezen rendszerek népszerűsége ellenére az áttekintés csak hét tanulmányt talált, amelyek a minőség javítását célzó ösztönzési politikák hatásosságát értékelik. Összességében a vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy az ösztönző rendszereknek egyáltalán nincs vagy csak elhanyagolható hatásuk van.

A tanulmány felvetette azt a lehetőséget, hogy az ösztönző rendszereknek szándékon kívüli következményei is lehetnek. Bizonyos helyzetekben, ahol pénzügyi ösztönzőket vezettek be, az orvosok végezhetnek jó munkát egy betegség terén, ennek viszont az lehet az ára, hogy kevesebb időt töltenek más betegségek kezelésére.

A kutatás eredményei jelentőséggel bírhatnak Ausztráliában, ahol egy ilyen rendszer bevezetését fontolgatják. A National Health and Hospitals Reform Commission nevű bizottság ajánlása alapján pénzügyi ösztönzőkkel kívánják jutalmazni a háziorvosokat a jó minőségű egészségügyi ellátásért. (SZL)

Forrás:
Jury still out on impact of incentives on quality GP care. The Melbourne Newsroom, http://newsroom.melbourne.edu/news/n-620 (letöltés dátuma: 2011.09.09.)

Megjelenés dátuma: 2011-09-09 13:21:03