HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

A költségek csökkentésére és az ellátás koordinálására irányuló kezdeményezés az Egyesült Államokban

Az amerikai egészségügyi minisztérium kezdeményezése javítani kívánja a betegellátást az újonnan elindított programjával (Bundled Payments for Care Improvement).

Az új egészségügyi törvény által megvalósuló programra már jelentkezhetnek az ellátók. A program lényege, hogy az egy ellátási epizód során nyújtott szolgáltatások térítéseit összhangba hozzák. A „csomagolt fizetések” (bundled payments) ösztönzőként szolgálnak az orvosok és a kórházak számára, hogy koordinálják az ellátást, javítsák a minőséget és pénzt takarítsanak meg a Medicare számára.

Jelenleg a Medicare-ben a különböző egészségügyi ellátók külön számláznak szolgáltatásaikért és külön részesülnek térítésben. A Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) kezdeményezése szerint „csomagba foglalják” azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a betegek számára nyújtanak egy specifikus betegség alkalmával egy kórházi tartózkodás folyamán (ellátási epizód). A több irányból jövő szolgáltatások fizetésének becsomagolásával az ellátók nagyobb ösztönzéssel bírnak majd a különböző környezetben nyújtott ellátás koordinálására és folyamatosságának biztosítására, ami egyben a betegellátás javulását eredményezi. A jobban koordinált ellátás lecsökkentheti a szolgáltatások szükségtelen duplikációját és a megelőzhető orvosi hibákat, és alacsonyabb költségekhez vezethet.

A Bundled Payments kezdeményezést az új CMS Innovation Center indítja el, melynek feladata, hogy módszereket keressen az egészségügyi ellátás nyújtásának és fizetésének javítására az egyre nagyobb számú Medicare és Medicaid kedvezményezettek számára. Az ellátók rugalmassággal bírnak annak meghatározásában, hogy milyen ellátási epizódokat és szolgáltatásokat csomagolnak együtt. Ez a rugalmasság megkönnyíti a különböző méretű és felkészültségű ellátóknak a programban való részvételt. Az országban már számos egészségügyi ellátó megvalósított hasonló projekteket, pozitív eredménnyel. (SZL)

Forrás:
Affordable Care Act initiative to lower costs, help doctors and hospitals coordinate care. U.S. Department of Health and Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2011pres/08/20110823a.html (letöltés dátuma: 2011.09.09.)

Megjelenés dátuma: 2011-09-12 15:15:51