HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A WHO Európai Regionális Bizottságának 61. ülésszaka. Baku, 2011.szeptember 12-15.

A WHO Európai Regionális Bizottsága 2011. szeptember 12-15 között Bakuban megrendezett 61. ülésszakán számos, az egészségügy központi kérdéseit érintő akciótervet hagyott jóvá, és támogatásáról biztosította az „Egészség 2020’ elnevezésű átfogó népegészségügyi program továbbfejlesztését.

Az ülésszak napirendjén a következő témakörökre összpontosító akciótervek szerepeltek:
- nemfertőző betegségek
- a túlzott alkoholfogyasztás veszélyei
- a kiterjedten gyógyszer-rezisztens tuberkulózis
- antibiotikum rezisztencia
- HIV/AIDS

Az „Egészség 2020” stratégia, mely kiemelten kezeli az egészségügyi ellátás mindenki számára való hozzáférhetőségének biztosítását még a gazdasági megszorítások idején is, széles körű egyetértéssel találkozott, ugyanúgy mint az egészségmegőrzés mint értékképző stratégia, mivel a betegségek elkerülése révén gyógykezeléssel kapcsolatos kiadások takaríthatóak meg.

Az ülésszakon egybehangzó véleményként hangzott el, hogy a társadalom minden tagja felelősséggel tartozik egészségéért.

Kiemelt figyelem kísérte a WHO egészségügyben betöltött vezető szerepének megerősítésére irányuló indítványokat, valamint sor került az egészségügyi kapacitásra vonatkozó és más, az egészségügyi rendszerek előtt álló feladatok megvitatására is.

A találkozón 50 európai tagország 19 egészségügyi minisztere és 255 küldött jelent meg, közöttük a partnerszervezetek, az ENSZ, az Európai Bizottság és számos nemkormányzati szervezet képviselői is.

A WHO/Europe szoros együttműködést tart fenn tagországaival, így a négynapos rendezvényen kilenc tagországgal – közöttük Magyarországgal – kétéves együttműködési megállapodást írt alá.(ZLL)

Forrás:
Regional Committee for Europe. Sixty-first Session. WHO 2011.
http://www.euro.who.int/en/who-we-are/governance/regional-committee-for-europe/sixty-first-session

Health is “everybody’s business”: European Ministers agree on WHO’s policies and plans
http://www.euro.who.int/en/who-we-are/governance/regional-committee-for-europe/sixty-first-session/press-and-media/press-material/health-is-everybodys-business-european-ministers-agree-on-whos-policies-and-plans
(Letöltés dátuma: 2011.09.16.)

Megjelenés dátuma: 2011-09-16 13:29:04