HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Az amerikai egészségügyi törvény 70%-kal csökkentheti az alulbiztosított felnőttek számát

A Commonwealth Fund megvizsgálja az új egészségügyi törvény lehetséges hatását az egészségbiztosítás nélküli vagy az elégtelen fedezettel bíró emberekre.

A 2010-ben elfogadott egészségügyi reformtörvény (Affordable Care Act) nem pusztán fedezetet nyújt majd a biztosítás nélküli emberek számára, de megkönnyíti az alulbiztosítottak helyzetét is, akik ugyan rendelkeznek fedezettel, de ki vannak téve megfizethetetlen egészségügyi költségeknek. A reform lehetővé teszi ezen lakosok megsegítését a biztosítási díjak támogatásával és a közvetlen (out-of-pocket) fizetések csökkentésével.

A Commonwealth Fund tanulmánya becslést nyújt a biztosítás nélküli és az alulbiztosított felnőtt lakosság számáról 2010-ben, és megvizsgálja milyen módon segíthet helyzetükön a törvény. Az alulbiztosított lakosság definíciója szerint az alábbi kritériumok legalább egyikének érvényesülnie kell: a családi out-of-pocket orvosi költségek (a biztosítási díjakat leszámítva) a jövedelem 10%-a vagy magasabb, az alacsony jövedelmű lakosoknál az orvosi költségek a jövedelem 5%-a vagy magasabb, az egy személyre vetített levonható költségek a jövedelem 5%-a vagy magasabb.

A tanulmány főbb eredményei:
• 2003 és 2010 között az alulbiztosított felnőttek száma 80%-kal emelkedett, vagyis 16 millióról 29 millióra. 2010-ben a felnőtt lakosság 44%-a, vagyis 91 millió ember volt alulbiztosított vagy biztosítás nélküli, ami 2003-ban csak 61 millió volt.
• Az alulbiztosítás kockázatának leginkább az alacsony jövedelmű családok voltak kitéve. A szegénységi küszöb 133%-a alatti jövedelemmel rendelkezők 77%-a volt alulbiztosított vagy biztosítás nélküli.
• Az alulbiztosítás kockázata emelkedik a jövedelem sávokban. 2010-ben a 40-60 ezer dollár évi jövedelemmel bíró felnőttek 16%-a volt alulbiztosított, míg 2003-ban ez az arány csak 5%-volt ebben a jövedelem sávban.
• Az igénybe nem vett ellátás aránya (pl. ki nem váltott recept vagy javasolt vizsgálat/ kezelés elmulasztása) kétszer olyan magas az alulbiztosított és háromszor olyan magas a biztosítás nélküli lakosok körében.
• Ha az egészségügyi törvényt sikeresen kiterjesztik az alacsony és szerény jövedelmű lakosság felé, akkor 70%-kal csökkenthetik az alulbiztosított felnőttek számát a törvény teljes hatályba lépése után.

A szerzők szerint az elmúlt évtizedben a dolgozó korú lakosság egészségbiztosításának romló helyzete, a stagnáló családi jövedelmekkel együtt pénzügyi és egészségügyi kockázatnak tette ki a biztosítás nélküli és az alulbiztosított családokat. Az egészségügyi reformtörvény csökkentheti ezeket a kockázatokat és enyhítheti a családok aggodalmait. Ennek mértéke azonban több tényezőtől függ, pl. a juttatások összetétele, az egészségbiztosítási piacokon felajánlott csomagok közötti választási lehetőség, az egészségügyi költségek növekedése a családi jövedelmekhez képest. (SZL)

Forrás:
Cathy Schoen et al.: Affordable Care Act Reforms Could Reduce the Number of Underinsured U.S. Adults by 70 Percent. Commonwealth Fund, http://www.commonwealthfund.org/Publications/In-the-Literature/2011/Sep/Reduce-Uninsured.aspx (letöltés dátuma: 2011.09.16.)

Tanulmány:
http://www.commonwealthfund.org/~/media/Files/Publications/In%20the%20Literature/2011/Sep/1544_Schoen_affordable_care_act_reforms_could_reduce_underinsured_HA_092011_ITL.pdf

Megjelenés dátuma: 2011-09-20 12:29:58