HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Új WHO-központ nyílt Athénban

2011. szeptember 23-án, Andreas Loverdos, Görögország egészségügyi és szociális szolidaritásért felelős minisztere és Jakab Zsuzsanna a WHO Európai Regionális Igazgatója új WHO-központot nyitott meg Athénban.

A nemfertőző betegségekkel (NCD) foglalkozó új központ fogja egyesíteni az NCD-k visszaszorítására vonatkozó intézkedésekkel kapcsolatos szakvéleményeket, ily módon járulva hozzá a lakosság egészségi állapotának előmozdításához a régió 53 országában.

Az NCD-k – mint a rák, a szívbetegség, az agyvérzés, a krónikus légúti betegség és a cukorbetegség – a felelősek a halálesetek több mint 86, illetve a betegségek 77 százalékáért a WHO Európai Régiójában. A WHO/Europe szeptember 12-15-én tartott bakui konferenciáján akciótervet hagytak jóvá ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Az athéni központ által összegyűjtendő szakértői tapasztalatok fognak támogatást nyújtani az egyes országoknak az NCD-k megelőzésére és visszaszorítására irányuló 2012-2016-os Európai Stratégiai Terv megvalósításához.

A nemfertőző betegségek előfordulása gazdasági válság idején nagyobb valószínűséggel nő, de sok ország recesszió során is célravezető módszereket alkalmaz az ilyen betegségek visszaszorítására. A fő cél elsősorban a betegségek megelőzése, illetve megbetegedés esetén, az időben történő diagnosztizálás és kezelés.

Az NCD-k által előidézett kiadások növekedését, melyet a lakosság elöregedése is előidéz, a dokumentációk alapján jól figyelemmel lehet kísérni. Az NCD-k és rizikófaktoraik ellátása az országok GDP-jének jelentős részét emészti fel, ugyanakkor a kezelési költségek, a bevételkiesés, az idő előtti nyugdíjazás és a jóléti támogatásra való fokozott utaltság a betegekre és gondozóikra is súlyos terhet ró. A munkáltatók és a társadalom együttesen viselik a munkahelyi hiányzások, a csökkent produktivitás és az egyre intenzívebbé váló munkaerő-elvándorlás terheit.

Az akcióterv számos költség-hatékonyan kivitelezhető intézkedést tartalmaz – pl. a dohányzás és a szeszesital-fogyasztás megadóztatása, a transz-zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavakkal való helyettesítése, a sófogyasztás csökkentése, a cukorbetegek és a szívbetegek ellátásának javítása, a daganatos betegségek szűrése, stb.

Az NCD-k által okozott problémák megoldása a kormányok közötti együttműködést, illetve a nemkormányzati szervezetek, a privát szektor és az egyének részvételét feltételező széles körű összefogást igényel. Az új athéni központ előtt álló legfontosabb célkitűzés a különböző szektorok tevékenységének koordinálása a betegségek leküzdése érdekében. (ZLL)

Forrás:
New WHO/Europe centre on noncommunicable diseases opens in Athens. WHO, Regional Office for Europe, 2011.09.23.
http://www.euro.who.int/en/what-we-publish/information-for-the-media/sections/latest-press-releases/new-whoeurope-centre-on-noncommunicable-diseases-opens-in-athens

(Letöltés dátuma: 2011.09.26.)

Megjelenés dátuma: 2011-09-28 09:31:43