HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Az egészségügyi központok szerepe az egészségügyi ellátás elérhetővé tételében, Franciaországban

Franciaország egészségügyi központjai 51. országos kongresszusukat tartották szeptember 29-30-án, Párizsban. A rendezvényen lehetőség nyílt a központok lakosságközeli ellátásban betöltött kulcsfontosságú szerepének kihangsúlyozására.

Franciaország egészségügyi központjai (CDS) olyan non-profit intézmények, melyek különböző közösségek, mutuelle-biztosítók, állami vagy magán egészségügyi intézmények irányítása alatt állnak. Szolgáltatásaikra a kötelező biztosítás által rögzített tarifák érvényesek.

A CDS-ek nagy mértékben járulnak hozzá az ellátás elérhetővé tételéhez, illetve a hozzáférésben jelentkező szociális egyenlőtlenségek csökkentéséhez, mivel a hátrányos helyzetű lakosok közel 60%-át itt látják el.

A már 60 éves múltra tekintő tevékenységük mellett, a központok előtt új kihívások is állnak: a lakosság újonnan felmerülő igényeinek való megfelelés és a szolgáltatások színvonalának és biztonságának fenntartása. Ehhez a központok szakembergárdájának több szakterületet átfogó kompetenciák sorát kell képviselnie. Ez a közalkalmazotti státuszban folytatott csoportpraxis sok fiatal számára vonzó perspektívát jelent.

A kongresszuson elhangzottak a döntéshozók figyelmét arra kívánták ráirányítani, hogy a szociális és területi egyenlőtlenségek fokozódása és az orvoshiány növekedése mellett az egészségügyi központok biztos támpontot jelentenek a lakosság számára könnyen elérhető színvonalas ellátáshoz, és partnerségben a kórházakkal, a magánorvosokkal és az egészségügyi-szociális ellátókkal, szavatolják a betegek további ellátását is.

Bár a központok finanszírozása komoly problémát jelent, – a szolgáltatásokon alapuló finanszírozást az egészségbiztosítás látja el, de ez nem fedezi a központok minden kiadását –így ennek megoldására kísérletek folynak, de mind ez ideig konkrét javaslat nem született.

Az elképzelések szerint megoldást jelentene: a központok gyakorlatára és a működési költségeikkel járó 15 százalékos többletkiadásra a társadalombiztosítás fedezete, a népegészségügyi feladatok ellátására pedig az állami dotáció.(ZLL)

PERIOLI,M.: Centres de santé : "Il y a urgence à trouver des solutions, durables et solidaires". Viva Presse, 2011.09.28.
http://www.viva.presse.fr/Les-centres-de-sante-tiennent-leur_15848.html
(Letöltés dátuma: 2011.10.4.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-05 09:26:25