HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

Nehéz feladat a honorárium-túllépések szabályozása – Franciaország

A francia kormány már a 2009-ben hozott kórháztörvény keretében kísérletet tett, a II. szektorba tartozó (különösen elismert) orvosok számára engedélyezett honorárium-túllépések bizonyos mérvű korlátozására, de a kérdés továbbra is napirenden van, mivel mind ez ideig nem sikerült megállapodásra jutni a probléma rendezésében.

Xavier Bertrand, egészségügyi miniszter jogi lépéseket is kilátásba helyezett a probléma megoldására, melyet az orvosok I. és II. szektora mellett felállítandó opcionális szektor bevezetésében lát.

A francia orvosok praktizálásukat eddig az I. vagy a II. szektorban folytathatták : az I. szektorban a társadalombiztosítás által meghatározott alaptarifák szerint, a II. szektorban, az alaptarifák túllépését lehetővé tevő jogi keretek között. 2010-ben minden negyedik orvos a II. szektorhoz tartozott, de az ilyen szabályozás mellett dolgozó szakorvosok aránya még ezt az arányt is túllépte.

Jelenleg a honorárium-túllépések okozta probléma megoldására az opcionális szektor felállítása szolgálna, melynek keretében a felszámított díjtételek nem haladhatnák meg az alaptarifák 50 százalékos túllépését, és az ezt a szektort választó, nagyberendezésekkel dolgozó szakorvosok kötelezettséget vállalnának arra, hogy szolgáltatásaik minimum 30 százalékára csak a társadalombiztosítás által megállapított alaptarifát alkalmazzák. Mindezért viszonzásképpen a kiegészítő biztosítók fedezetet nyújtanának ezekre a honorárium-túllépésekre.

A mutuelle-biztosítók mindenesetre tartanak attól, hogy az új kategória létrehozatala nem váltja be az ellátás hozzáférhetőségével kapcsolatban hozzá fűzött reményeket, mivel nem tartják valószínűnek, hogy a magas honorárium-túllépéssel dolgozó orvosok szintén ezt a szektort választják a korlátozott, de a kiegészítő biztosítók által fedezett túllépés mellett, illetve aggályosnak tartják azt, hogy a kisebb túllépéseket alkalmazó orvosok potenciálisan 50 százalékosra emelik tarifa-túllépésüket.

A tarifaemelések eddig rendkívül változó mértékűek voltak. Így jelenleg Ile-de-France tartományban a tarifaemelések olyan magasak, hogy visszaszorításuk komoly gondot jelenthet, Creuse-ben pedig, mivel viszonylag alacsonyak, megközelíthetik az előírt standardot. (ZLL)

Forrás:Dépassements d’honoraires : casse-tête pour le gouvernement. Mutualité française, 2011.10.05.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Depassements-d-honoraires-casse-tete-pour-le-gouvernement
(Letöltés dátuma: 2011.10.5.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-06 09:22:12