HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az egészségbiztosítók díjemelésének felülvizsgálata az Egyesült Államokban

A kétszámjegyű díjnövekedést indítványozó egészségbiztosítóknak indoklást kell adniuk az emelésről, amit az államok ezentúl megvétózhatnak.

Azok az egészségbiztosítók, amelyek 10% fölötti arányban kívánják emelni biztosítási díjaikat, írásos kérelemmel kell fordulniuk az állami vagy szövetségi vizsgálókhoz annak meghatározására, hogy a növekedés elfogadható-e. Az egészségügyi törvény (Affordable Care Act) által létrehozott ellenőrző program nagyobb átláthatóságot és számonkérhetőséget teremt a biztosítási ráták terén, és sok esetben csökkenti a költségeket azok számára, akik nehezen tudják megfizetni biztosítási fedezetüket.

A szabályozó hatóságoknak megvan a hatalmuk arra, hogy megtagadják vagy csökkentsék a díjak emelkedését, ha azt túlzottnak ítélik meg. Azok a biztosítók, amelyek kitartanak a kétszámjegyű díjemelés mellett, indoklással kell szolgálniuk döntésükről. Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter szerint a családok és a kisvállalkozások túl sokáig ki voltak szolgáltatva a biztosítási díjak növekedésének, ami gyakran megnehezítette az egészségügyi fedezet vásárlását.

A kétszámjegyű díjemelést indítványozó egészségbiztosítóknak világos információval kell szolgálniuk a növelést előidéző tényezőkről. Szakemberek közelről fogják vizsgálni az alapul szolgáló egészségügyi költség trendeket és jelezni fogják azokat az eseteket, amikor a biztosítótársaságok indokolatlanul emelik a költségeket. Ezentúl a fogyasztóknak nem kell hinniük a biztosítóknak, mivel lesz egy független szakértő, aki felülvizsgálja a javasolt díjnövekedést.

A HealthCare.gov webhelyen szeptember közepétől a fogyasztók minden államban elérhetik a biztosítási rátákban bekövetkezett 10% fölötti emelés információit. A fogyasztók betekintést nyerhetnek a díjemelés fő tényezőibe és a biztosítótársaságok által nyújtott érvekbe. A fogyasztóknak lehetőségük van megjegyzéseket is fűzni a túlzott díjnövekedésekhez.

A biztosítási díjak áttekintése elsősorban az államok felelőssége. Mivel az államok ez idáig szűkében voltak az ellenőrzéshez szükséges forrásoknak, az Affordable Care Act 250 millió dollár pénzadományban részesíti az államokat az elkövetkezendő öt évben. Az új források révén javulni fog a díjemelések ellenőrzése és a díjakat indokolatlanul növelő biztosítók felelősségre vonása. (SZL)

Forrás:
State-federal review of health insurance rate increases begins, double-digit price hikes must be justified. U.S. Department of Health & Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2011pres/09/20110901a.html (letöltés dátuma: 2011.10.03.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-06 15:51:49